Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto, kokous 4.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan ajankohtaiskatsaus ja jatkonäkymät

VAKEDno-2024-3629

Perustelut

Asian valmistelijat: toimialajohtaja Hanna Mikkonen, palvelualuejohtajat Reetta Voutilainen ja Saana Pukkio

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen antaa jaostolle ajankohtaiskatsauksen toimialalta. 

Ehdotus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto:

  1. Merkitsee ajankohtaiskatsauksen tiedoksi;
  2. Antaa toimialalle evästykset tulevaan.

Päätös

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto:

  1. Merkitsi ajankohtaiskatsauksen tiedoksi;
  2. Antoi toimialalle seuraavat evästykset tulevaan:

 

Jaosto haluaa esittää lämpimät kiitokset toimialan johdolle ja koko henkilöstölle hienosta työstä ja tavoitteiden saavuttamisesta. Jaosto näkee tärkeänä, että toimialalla on tunnistettu varhaisen tuen tärkeys ja edetty toiminnallisesti siihen suuntaan. Jaosto toivoo, että hyvinvointialueen positiivisesta kehitystyöstä ja onnistumisista viestitään aktiivisesti. Uhkana negatiivisessa mediakuvassa on muun muassa se, etteivät asukkaat hakeudu palveluihin riittävän varhain, koska luulevat, että palveluja on liian vähän ja muut tarvitsevat niitä enemmän kuin itse. 

Jaosto näkee, että toimialalle asetetut strategiset painopisteet ovat tärkeät ja niiden eteen on tehty hienoa työtä. Jaosto nostaa esille, että niiden eteen tehtävää kehitys- ja uudistustyötä on jatkettava myös tulevaisuudessa rohkeasti ja määrätietoisesti. Vain uudistamalla toimintatapoja saamme aikaan inhimillisesti ja taloudellisesti kestäviä ratkaisuja. Perhekeskusten kehittämistyössä on pyrittävä siihen, että keskukset jakautuvat tasapuolisesti hyvinvointialueen eri osiin. Lännen perhekeskuksen osalta on jatkettava aktiivisesti investointiluvan hakemista valtiolta. Perhekeskukset ovat kriittinen asia, jotta pystymme siirtämään lasten, nuorten ja perheiden palveluissa painopisteen ehkäisevään toimintaan ja varhaiseen tukeen sekä vähentämään lastensuojelun ja huostaanottojen tarvetta.

Jaosto nostaa esille, että vanhemmuuden tuki tulee nostaa esille palvelujen kehitystyössä. Varhaisen kiintymyssuhteen ja vuorovaikutuksen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille on keskeinen. Toimialalla on edistytty sosiaalihuollon ja terveydenhuollon integraation rakentamisessa, mikä on tärkeää. Jaosto näkee, että perheille tarjottavan tuen tulee kohdistua myös vanhempiin ja heidän voimavaroihinsa. Keskeistä on yhteistyö aikuisille tarjottavien palvelujen ja lasten, nuorten ja perheiden palvelujen välillä.

Jaosto näkee, että yhteisöllisyyttä tulee pyrkiä aktiivisesti lisäämään ja kehittämään yhdessä eri tahojen kanssa. Yhteisöllisyyden kehittämisessä tulee huomioida myös yhteisövaikuttavuus ja tutkimuksellinen näkökulma, hyödyntämällä esimerkiksi Itlan ja Oulun yliopiston yhteisövaikuttavuus-toimintamallia.

Jaosto pitää keskeisenä, että yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa kehitetään. Jaosto esittää huolensa järjestöjen riittävästä rahoituksesta ja toteaa, että hyvinvointialueen on huolehdittava riittävistä järjestöavustuksista myös tulevaisuudessa. Jaosto pitää välttämättömänä, että hyvinvointialueella lisätään järjestöavustusten määrää selkeästi nykyisestä. Jaosto näkee tärkeänä, että hyvinvointialueen on välttämätöntä tehdä yhteistyötä kuntien kanssa muun muassa työllisyyden, koulutuksen ja kotoutumisen saralla. Jaosto pitää tärkeänä, että yhteistyössä YTA-alueella  huomioidaan  myös sosiaalihuollon näkökulma.  YTA-tasoista yhteistyötä tarvitaan erityisesti vaikeimmin hoidettavien lasten osalta.

Jaosto haluaa esittää tukensa hyvinvointialueelle tiukassa taloustilanteessa ja nostaa esille, että talouden tasapainottamiseen on pyrittävä saamaan valtioneuvostolta lisäaikaa. Päättäjien on tärkeä vaikuttaa yhteistyössä siihen, että hyvinvointialueiden rahoituslakia tältä osin muutetaan. Muuten on riskinä, että vaarannetaan juuri hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö ja varhainen tuki sekä toimintatapojen uudistamista kaikilla hyvinvointialueilla ja tehdään lyhytnäköisiä säästötoimia.

Kokouskäsittely

Jäsenet Timo Laaninen ja Muktar Osman saapuivat asian käsittelyn aikana klo 16:34.

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-aho saapui asian käsittelyn aikana klo 16:36.

Jäsen Miikka Heiskanen poistui asian käsittelyn aikana klo 18:12.

Jäsen Helen Josefsson valittiin pöytäkirjan tarkastajaksi 18:12 alkaen.

Nuorisovaltuuston edustaja Walid Azizi poistui asian käsittelyn aikana klo 18:16.

Palvelualuejohtaja Saana Pukkio poistui asian käsittelyn aikana klo 18:25.