Kuvaus
Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelija Suvi Nurminen hakee tutkimuslupaa sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen (YAMK) -tutkintoon kuuluvaan opinnäytetyöhön Jaetun johtamisen kehittäminen monipaikkaisessa työssä.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kehittää jaetun johtamisen toimintatapoja monipaikkaisessa työssä ja luoda jaetun johtamisen kehittämissuunnitelma yhteen lapsiperheiden sosiaalityön palvelujen yksikköön. Kehittämissuunnitelmaan kuvataan ne jaetun johtamisen toimintatavat ja toimenpiteet, jotka voidaan implementoida yksikön johtamisrakenteeseen. Kehittämissuunnitelmasta valitaan yksi jaetun johtajuuden toimenpide, jota pilotoidaan soveltuvin osin opinnäytetyön aikana. Kehittämistä varten perustetaan opinnäytetyön ajaksi projektiryhmä ja ohjausryhmä, jotka kehittävät jaettuun johtamiseen liittyviä toimenpiteitä. Opinnäytetyöprojekti sisältää neljä sykliä.
1. sykli koostuu kirjallisuuskatsauksesta, jonka avulla saadaan näyttöön perustuvaa, tutkittua tietoa jaetusta johtamisesta monipaikkaisessa työssä.
2. syklin aikana toteutetaan teemahaastattelu lapsiperheiden sosiaalityön palvelujen kahdelle lähijohtajalle, jossa kartoitetaan jaetun johtamisen nykytilaa hyvinvointialueella, monipaikkainen työ huomioiden.
3. syklissä kuvataan edellisten syklien tulosten perusteella jaetun johtamisen kehittämissuunnitelma yhteen lapsiperheiden sosiaalityön palvelujen yksikköön. Tähän liittyen projektiryhmään kuuluville yksikön lähijohtajille toteutetaan työpaja, jossa valitaan lisäksi kehittämistoimenpide, jota lähdetään edistämään. Yksikön henkilöstöä osallistetaan pilottiin, joka sisältää valitun kehittämistoimenpiteen esittelyn sekä sen arvioinnin anonyymin webropol-kyselyn avulla.
4. sykli sisältää implementointisuunnitelman kuvauksen, jolla varmistetaan jaetun johtamisen toimintatapojen käyttöönotto lapsiperheiden sosiaalityön palveluihin kuuluvassa yksikössä.
Aineisto anonymisoidaan. Tutkimuksen aineistonkeruuaika on 02-06/2025 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 12/2025.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 13.12.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 5.2.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset
Teemahaastattelu:
· 2 lähijohtajaa (1,5 h per haastattelu). Teemahaastattelu toteutetaan ryhmähaastatteluna
· lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia vastuuhenkilölle tutkimustiedotteiden lähettämisestä tutkittaville
Työpajatyöskentely:
· kaksi lähijohtajaa (3 h per henkilö)
· lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia vastuuhenkilölle työpajakutsun välittämisestä osallistujille
Pilotti:
· pilottiin liittyvä tapaaminen, 4 henkilöä (45 min per henkilö)
· Webropol-kysely, 4 henkilöä (45 min per henkilö)
· lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilölle tutkimustiedotteiden ja kyselylinkin lähettämisestä tutkittaville
Projektin ohjausryhmän kokoukset, 2 hva:n edustajaa (1,5 h per henkilö)
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.