Kuvaus
Turun yliopiston *** tutkimusryhmineen hakee tutkimuslupaa terveystieteiden maisteriopintoihin kuuluvaan pro gradu -tutkimukseen Ikääntyneiden kokemukset ja tarpeet yhteisöllisessä asumisessa Suomessa - etnografinen tutkimus.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Ikääntyneiden yhteisöllinen asuminen on Suomessa melko uusi käsite, joka on lähtöisin 1.1.2023 voimaan tulleesta sosiaalihuoltolain muutoksesta. Lain muutoksen tarkoituksena on tarjota ikääntyneille asumispalvelua, johon kuuluu asunto ja sosiaalista kanssakäymistä edistavää palvelua. Termi unmet needs tarkoittaa tarpeita, jotka eivät täyty tai jäävät tyydyttymättä. Ikääntyneiden hoivassa on tutkimusten mukaan tunnistettu paljon tarpeita, jotka jäävät tyydyttymättä. Täyttämattä jääneilla tarpeilla on havaittu olevan yhteys muun muassa elämänlaadun heikkenemiseen.
Tutkimus toteutetaan etnografisena tutkimuksena. Tutkimuksen kohderyhmana ovat henkilöt, jotka asuvat ikääntyneiden yhteisöllisessä asumisessa Uudellamaalla. Tässä tutkimuksessa kaytetään tarkoituksenmukaista otantaa, jossa tutkimuksen otoksen muodostavat vapaaehtoiset yhteisöllisen asumisen yksikön asukkaat (N = 5-15). Tutkimusaineisto kerätään havainnointien ja haastattelujen avulla. Jokaiselta tutkittavalta kerätään tietoon perustuva ja kirjallinen suostumus tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia yhteisöllisyyttä ikääntyneiden yhteisöllisessä asumisessa, millaisia kokemuksia ikääntyneillä on ja vastaako yhteisöllinen asuminen heidän tarpeisiinsa. Tavoitteena on tuottaa tietoa, jota voidaan hyodyntää iäkkäiden yhteisöllisiä asumispalveluita koskevassa päätöksenteossa, toimintojen suunnittelussa ja palveluiden kehittämisessä seka lisätä yleistä tietoa iäkkäiden yhteisöllisestä asumisesta.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osalta tutkimus kohdentuu hoiva-asumisen palvelujen alueelle 2. Tutkimusaineisto kerätään 1.2.2025-30.6.2025 välisenä aikana. Tutkimukselle on myönnetty Betania Säätiön apuraha.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 8.1.2025. Hakemusta on täydennetty 21.1.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset
Vähäisiä työaikakustannuksia henkilökunnalle ja tutkimuksen vastuuhenkilölle tutkittavien rekrytoinnista.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.