Kuvaus
Dosentti Jouni Tourunen A-klinikkasäätiöltä ja tutkimusryhmä hakee tutkimuslupaa yliopistotasoisen sosiaalityön tutkimushankkeelle Haavoittuvassa asemassa olevien nuorten sosiaalisen kuntoutuksen tarve ja toteuttaminen, joka toteutetaan yhteistyössä Kuntoutussäätiön ja Nuorisotutkimusseuran kanssa.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Tutkimushankkeessa tarkastellaan sosiaalista kuntoutusta haavoittuvassa asemassa olevien, erityistä tukea tarvitsevien 18–25-vuotiaiden nuorten näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on selvittää 1) sosiaalisen kuntoutuksen tietopohjaa, määritelmiä, vallitsevia käytäntöjä ja kehittämistarpeita, 2) miten järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyö voi tukea nuorten sosiaalityön ja sosiaalisen kuntoutuksen toteutusta, 3) millaista sosiaalista kuntoutusta haavoittuvassa asemassa olevat nuoret tarvitsevat ja miten nykyinen palvelujärjestelmä vastaa nuorten tarpeisiin sekä 4) millaisia kokemuksia nuorilla on kohtaamisista, menetelmistä ja käytännöistä sekä sosiaalisen kuntoutuksen palveluista. Hankkeessa toteutetaan mm. kirjallisuuskatsaus, haastatellaan hyvinvointialueiden sosiaalialan ammattilaisia ja päihde-, mielenterveys- ja rikosseuraamusalan järjestöjen työntekijöitä sekä sosiaalisen kuntoutuksen tai nuorten sosiaalityön asiakkaita. Hankkeen toteuttavat A-klinikkasäätiö, Kuntoutussäätiö ja Nuorisotutkimusseura. Vantaa-Keravan hyvinvointialueen sosiaalityön tehtäväalueella tavoitteena on tehdä seuraavanlaisesti haastatteluja:
Työpaketti 2 (A-Klinikkasäätiö): Sosiaalisen kuntoutuksen 5–10 työntekijän haastattelua.
Työpaketti 3 (Kuntoutussäätiö): Rikoksia tehneet nuoret, 5 haastattelua ja nuorten läheiset, 5 haastattelua.
Työpaketti 4 (Nuorisotutkimusseura): Sosiaalisen kuntoutuksen nuoret asiakkaat, 5 haastattelua.
Työpaketti 5 (A-Klinikkasäätiö): Työpajoihin osallistumisen mahdollisuus VaKen työntekijöillä.
Tutkimuksen aineisto tullaan keräämään pääosin vuoden 2025 aikana, mutta viimeistään 06/2026 mennessä. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö vuosina 2024–2026 (Sosiaalityön yliopistotasoinen tutkimus).
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 31.12.2024. Hakemusta on täydennetty 10.02.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset
Haastatteluun osallistuminen vie n. 1 h työaikaa 5–10 henkilöstön jäseneltä. Työntekijöillä on lisäksi mahdollisuus osallistua hankkeen työpajoihin tai muihin yhteisiin tilaisuuksiin mahdollisuuksien mukaan (1–2 tapahtumaa, 3 h/tapahtuma).
Lisäksi välillisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilöille/työntekijöille, kun he selvittelevät asiakkaiden halukkuutta osallistua tutkimukseen, n. 30 min/haastateltava eli n.15 haastateltavan osalta yhteensä n. 7,5 h.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.