§ 9 Pakotelista-analyysin hankinta

Lataa 

VAKEDno-2022-438

Päätöspäivämäärä

13.10.2022

Päätöksen tekijä

Hallintovalmistelujohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön § 35 mukaan valmistelujohtajien tehtävänä on päättää sopimuksista, sitoumuksista, sekä hankinnoista 40 §:n mukaisesti. Hallintosäännön § 40 mukaan valmistelujohtajat, sote-valmistelun muutosjohtaja ja pelastustoimen muutosjohtaja päättävät alle 400 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista.

Kuvaus

Asian valmistelija: hankintapäällikkö Marianne Punkki

Euroopan Unioni on antanut asetuksia ja päätöksiä, joissa asetetaan kansainvälisiä pakotteita. Kansainvälisillä pakotteilla tarkoitetaan taloudellisen tai kaupallisen yhteistyön sekä esimerkiksi liikenne- ja viestintäyhteyksien tai diplomaattisten suhteiden rajoittamista tai keskeyttämistä tietyn valtion tai tiettyjen ryhmien kanssa. Rajoittavien toimenpiteiden kohteena oleville luonnollisille henkilöille, oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille kuuluvat taikka näiden omistuksessa, hallussa tai määräysvallassa olevat varat ja taloudelliset resurssit on jäädytettävä, minkä lisäksi on kiellettyä asettaa mitään varoja tai taloudellisia resursseja suoraan tai välillisesti näiden saataville tai hyödynnettäviksi. Pakotteet koskevat yritystä, jos pakotelistalla oleva luonnollinen omistaa enemmistön yritykset osakkeista tai joka osakassopimuksen nojalla käyttää määräysvaltaa yrityksessä. Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjään ja valkovenäläisiin yksilöihin kohdistuu tällä hetkellä pakotteita liittyen Ukrainan tilanteeseen. 

Hankintayksiköiden tulee ottaa pakotteet huomioon omassa toiminnassaan. Pakotteiden rikkominen on rangaistavaa rikoslain 46 luvun nojalla. 

Pakotteet tarkoittavat sitä, että kyseisten yritysten tai henkilöiden kanssa ei saa käydä kauppaa eikä tällaisille tahoille saa luovuttaa varoja suoraan tai välillisesti. Kielto sisältää siis myös välillistä luovuttamista koskevan kiellon. Jotta hankintayksikkö voi varmistua siitä, että hankintasopimukset eivät johda kielletyllä tavalla välillisestikään pakotelistatuille tahoille, tulee riittävällä tarkkuudella perehtyä yrityksen taustalla oleviin henkilöihin ja yhteisöihin.

Suomen Tunnistetieto Oy:n DOKS -palvelu on automaattinen pakotelistakontrolli, jonka avulla hyvinvointialue voi varmistua sopimuskumppaniensa taustalla olevista henkilöistä ja yhteisöistä pakotteiden näkökulmasta.

Päätös

Päätän hankkia hyvinvointialueelle Suomen Tunnistetieto Oy:n DOKS-palvelun tarjouksen 23.9.2022 mukaisesti (Liite 1) kolmeen-neljään (3-4) pakotelistatarkastukseen. Hankinnan kokonaisarvo on noin 13 000 € (alv. 0 %), joten kyseessä on hankintalaissa (1397/2016) säädetyn kansallisen kynnysarvon alittavasta hankinnasta (pienhankinta), jonka vuoksi hankintaa ei kilpailuteta hankintalain mukaisesti.

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue