Kuvaus
Tätä viranhaltijapäätöstä on hallintolain 51–52 §:n mukaisesti tarkistettu 12.2.2025 seuraavasti: kuvauskentässä kirjoitusvirhe hakemuksen saapumispäivämäärässä, kirjoitusvirhe korjattu. Kirjoitusvirheen korjaaminen ei vaikuta päätöksen muutoksenhakuaikaan. Päätös on julkaistu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen verkkosivuilla 12.2.2025 ja lähetetty asianosaisille sähköisellä tiedoksiannolla 12.2.2025.
Työterveyslaitoksen XXXX tutkimusryhmineen hakee tutkimuslupaa tutkimushankkeelle: Lähiesihenkilöt työkykyjohtamisen toimeenpanijoina sosiaali- ja terveydenhuollossa (TOIMI-hanke), joka toteutetaan yhteistyössä kahden hyvinvointialueen kanssa.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Sote-alan organisaatioissa on kuvattu työkyvyn aktiivisen tuen mallit, mutta niiden toimeenpanossa on usein puutteita ja esihenkilötyö on hajanaista. Siitä, miten esihenkilöt toteuttavat työkykyjohtamisen eri toimia, ei ole tutkimustietoa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten lähiesihenkilöt käytännössä toimeenpanevat työkykyjohtamista sote-organisaatioissa ja tuottaa tietoa lähiesihenkilöiden kyvykkyyksistä, mahdollisuuksista ja motivaatiosta toimeenpanna työkykyjohtamisen toimintamalleja.
Hankkeessa hyödynnetään syksyllä 2024 VAKElla toteutetun Työkykyjohtamisen tilannekuva -kyselyn tuloksia. Uusina aineistoina kerätään aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen sekä terveydenhuollon palvelujen toimialoilla esihenkilöille suunnattu kyselyaineisto ja lisäksi tehdään ryhmähaastatteluja esihenkilöille.
Työkykyjohtamisen toimeenpanon tehostamiseksi hankkeessa kehitetään tarkastuslista ja laaditaan valtakunnalliset suositukset, jotka auttavat yhtenäistämään työkykyjohtamisen käytäntöjä ja niiden toimeenpanoa. Tätä yhteiskehittämistä varten hankkeessa järjestetään työpajoja, joihin kutsutaan esihenkilöiltä em. kohdetoimialoilta.
Hanketta rahoittavat Suomen Kestävän kasvun ohjelma ja EU:n kertaluonteinen elpymisväline STM:n kautta.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 23.1.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset
Esihenkilökyselyyn vastaaminen vie n. 20min enintään 61 esihenkilöltä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen sekä enintään 79 esihenkilöltä terveydenhuollon palvelujen toimialoilla.
Ryhmähaastatteluita järjestetään yksi kummallakin osallistuvalla toimialalla, ja kumpaankin pyritään rekrytoimaan 7 esihenkilöä. Ryhmähaastatteluun osallistuminen vie 1,5h työaikaa kultakin osallistujalta eli yhteensä 10,5h/toimiala.
Hankkeen lopuksi järjestettävät työpajat (2kpl) vievät kukin 3h työaikaa 2-3 esihenkilöltä.
Palautetilaisuuteen, jossa käydään läpi kyselyistä ja haastatteluista koostettu tieto, osallistuminen vie 2h niiltä VAKEn työkykyjohtamisesta vastaavilta tahoilta, jotka siihen osallistuvat.
Lisäksi aiheutuu vähäisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilölle kyselyn ja haastattelu- sekä työpajakutsujen lähettämisestä henkilöstölle ja muusta viestinnästä.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.