Tarkastuslautakunta, kokous 24.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Lähetekeskustelu koskien hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisön kilpailuttamista

VAKEDno-2022-514

Perustelut

Asian valmistelija: Hallintojohtaja Riikka Liljeroos

Lain hyvinvointialueesta 126 §:n mukaan: 

Aluevaltuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön, jonka on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT-tilintarkastaja. Tilintarkastajaan sovelletaan hänen hoitaessaan tämän lain mukaisia tehtäviä rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä. Tilintarkastajan vahingonkorvausvelvollisuudesta säädetään julkishallinnon ja -talouden tilintarkastuksesta annetussa laissa (1142/2015).  

Hyvinvointialueen tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä.  

Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten. 

Tilintarkastusyhteisöllä ja sen määräämällä vastuunalaisella tilintarkastajalla on oltava edellytykset riippumattoman ja riittävän laajan tilintarkastuksen toimittamiseen. Jos edellytykset riippumattomaan tarkastukseen puuttuvat, tilintarkastajan on kieltäydyttävä vastaanottamasta tehtävää tai luovuttava siitä. 

Tilintarkastajana ei saa toimia henkilö, joka 80 §:n mukaan ei ole vaalikelpoinen tarkastuslautakuntaan.” 

Aluevaltuusto on kokouksessaan 8.3.2022 § 14 päättänyt 

  1. että vuoden 2021 tilintarkastuksen tilintarkastusyhteisöksi valitaan BDO Audiator Oy, vastuunalainen tilintarkastaja JHT, HT Minna Ainasvuori; 
  2. todeta, että tarjoajan tarjous oli hinnaltaan halvin. Kyseessä on lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 25 §:n tarkoittaman kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankinnan ennakoitu arvo on 1800 euroa; 
  3. valtuuttaa talousvalmistelujohtajan allekirjoittamaan hankinnasta laadittavan toimeksiantokirjeen.  
     

Tilintarkastajan valinnan vuodelle 2021 oli valmistellut väliaikainen valmistelutoimielin, sillä voimaanpanolain (laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 616/2021) 10 §:n mukaan valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle valmistella hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon järjestämistä sekä tilintarkastajan valintaa (kohta 5). 

Koska aluevaltuuston päätös tilintarkastuspalveluista koski vain vuoden 2021 tilintarkastusta, on seuraavaksi tarpeen kilpailuttaa tilintarkastuspalvelut vuoden 2022 tilintarkastukseen sekä tuleville vuosille. Tilintarkastusyhteisön valinta kuuluu hyvinvointialuelain 22 ja 126 §:n nojalla aluevaltuuston toimivaltaan, mutta tarkastuslautakunnan tehtävänä on lain 125 §:n mukaan valmistella aluevaltuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. 

Ehdotus

Tarkastuslautakunta käy lähetekeskustelun hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisön kilpailuttamisesta vuoden 2022 tilintarkastukseen sekä tuleville vuosille. 

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi lähetekeskustelun koskien hyvinvointialueen tilintarkastusyhteisön kilpailuttamista.

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi.