Kuvaus
Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelija Joel Vauhkonen hakee tutkimuslupaa sosionomi yamk-opintojen opinnäytetyölle Keskitetty asiakasohjaus sosiaalityön tukena.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kehittää keskitettyjen palvelujen asiakasohjausryhmien, eli lastensuojelun asiakasohjausryhmän ja lapsiperheiden asiakasohjausryhmän, toimintaa hyvinvointialueella. Tavoitteena on kehittää ryhmien toimintaa sen käyttäjien, eli sosiaalityöntekijöiden toimintaa tukevaksi ja luoda ryhmille toimivia käytäntöjä asiakkaiden palvelujen järjestämiseksi.
Kehittämistyö sisältää kaksi sykliä. Ensimmäisessä syklissä sosiaalityöntekijöiltä kerätään kokemuksia ja ideoita ryhmien toiminnan kehittämiseksi anonyymin, sähköisen kyselyn avulla. Toinen sykli sisältää kaikille asiakasohjausryhmien jäsenille suunnatun oppimiskahvilan, jossa yhteiskehitetään ryhmien toimintaa, hyödyntäen myös sosiaalityöntekijöille suunnatun kyselyn tuloksia. Oppimiskahvilassa tuotetuista kehittämisideoista tehdään kooste, jonka tarkoituksena on mahdollistaa kehitettyjen ideoiden hyödyntäminen asiakasohjausryhmissä.
Aineisto anonymisoidaan. Tutkimuksen aineistonkeruuaika on 04-06/2025 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 08/2025 mennessä.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 11.3.2025. Hakemusta on täydennetty 2.4.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset
· Kyselyyn vastaaminen 15 min per henkilö (max. 63 vastaajaa)
· Oppimiskahvila, 2–3 h per osallistuja (14 osallistujaa)
Lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilölle kyselyyn ja oppimiskahvilaan liittyvien materiaalien välittämisestä tutkittaville.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.