Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Lausunnon antaminen hyvinvointialuesrategian luonnoksesta

VAKEDno-2022-409

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: strategiavalmistelun päällikkö Marianne Juosila

Hyvointialueiden strategiakokonaisuudesta säädetään laissa hyvinvointialueesta, laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä laissa pelastustoimen järjestämisestä. Hyvinvointialuetta johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian ja siinä päätettyjen toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisesti (laki hyvinvointialueesta § 41). Aluehallitus päätti käynnistää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiaprosessin kokouksessaan 15.3.2022 § 6. 

Aluehallitus hyväksyi 7.4.2022 § 41 strategiaprosessin aikataulun ja suunnitelman toimielinten osallistamisesta strategiavalmistelussa. Kesän aikana aluevaltuustoryhmille on lähetetty kommentointipyyntö, jossa valtuustoryhmillä on ollut mahdollisuus kommentoida hyvinvointialueen valmisteilla olevan strategian arvo-, missio- ja tavoiteluonnoksia kesän aikana.

Aluehallituksen kesäkuun kokouksessaan 7.6.2022 § 103 nimittämä hyvinvointialuestrategian neuvottelukunta on kokoontunut 30.8.2022 ja käynyt keskustelua hyvinvointialuestrategian luonnoksesta. Tämän jälkeen hyvinvointialuestrategiaa on työstetty aluevaltuuston talous- ja strategiaseminaarissa 6.-7.9.2022, jossa 6.9. pidettiin iltapäivän kestoinen aluevaltuuston strategiatyöpaja. Ryhmätöissä hahmotettiin hyvinvointialueelle visiota 2030 ja palvelulupausta vuodelle 2023 sekä työstetiin strategialuonnoksen tavoitteiden toteutumisen mittariaihioita. Aluevaltuuston seminaarin perusteella strategiavalmistelu on tuottanut päivitetyn luonnoksen hyvinvointialuestrategiasta. 

Aluehallitus on päättänyt kokouksessaan 14.9.2022 lähettää liiteenä olevan luonnoksen hyvinvointialustrategiasta lausunnoille hyvinvointialueen lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnalle, pelastuslautakunnalle, kansalliskielilautakunnalle, tulevaisuusjaostoihin (lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto, aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelut -jaosto, terveydenhuollon palvelut -jaosto, vanhusten palvelut -jaosto) sekä hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto ja monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta). Lausunnot tulee antaa 16.10.2022 mennessä. Lausunnon antaminen voidaan toteuttaa myös työpajamenetelmällä. 

Hyvinvointialuestrategian on tarkoitus valmistua siten,​ että se voitaisiin käsitellä aluehallituksen kokouksessa 8.11.2022 edelleen hyväksyä aluevaltuuston kokouksessa 22.11.2022.

Strategiavalmistelun päällikkö Marianne Juosila pohjustaa kokouksessa lausunnon antamista. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää laatia kokouksessaan lausunnon hyvinvointialuestrategiasta. Lausunnon sisältö päätetään kokouksessa.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti jättää asian pöydälle ja pitää asian käsittelyä varten ylimääräisen kokouksen 4.10. klo 18-19. Seuraavaan kokoukseen tuodaan lautakunnan kokouksessa antamien ja kokouksen jälkeen sihteerille toimittamien kommenttien pohjalta muodostettu lausuntoehdotus. 

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja ehdotti asian jättämistä pöydälle, jotta lausunnon muodostamiselle saadaan enemmän aikaa. Ehdotus sai kannatusta lautakunnalta. 

Terhi Enjala poistui kokouksesta kohdan käsittelyn aikana klo 17.04.

Marianne Juosila poistui kokouksesta kohdan käsittelyn jälkeen klo 17.35. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää antaa lausunnon hyvinvointialuestrategiasta. Lautakunnan kommenttien pohjalta muodostettu lausuntoehdotus toimitetaan lautakunnalle kokouskutsun yhteydessä. 

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen, että lautakunnan lausunto hyvinvointialuestrategian luonnoksesta viimeistellään lausuntoon kokouksessa tehtyjen lisäysten ja muokkausten pohjalta. Viimeistelty lausunto lähetetään lautakunnalle tarkastettavaksi kokouksen jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.