§ 5 Terveysasemapalvelujen terveysasemapalvelut 4, Tikkurila tehtäväaluepäällikön viran täyttäminen

Lataa 

VAKEDno-2022-130

Päätöspäivämäärä

23.12.2022

Päätöksen tekijä

Terveysasemapalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvointialueen hallintosäännön 51 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Vuonna 2022 ennen toimialajohtajan virassaan aloittamista hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuejohtajien valinnasta. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee alaisensa muun alaisensa henkilöstön.

Kuvaus

Lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (3 luku 18 §) mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi.

Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (2 luku 4 §) mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää lähtökohtaisesti julkista hakumenettelyä. Julkisesta hakumenettelystä voidaan poiketa vain, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi, taloudellisista ja tuotannollista syistä irtisanotun viranhaltijan ottaminen toiseen virkasuhteeseen, 22 §:ssä tarkoitettu virkasuhteen tarjoaminen osa-aikaiselle viranhaltijalle, 24 §:ssä tarkoitettu tai muussa laissa säädetty viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen, muun työnantajan palveluksessa olevan henkilön ottaminen virkasuhteeseen lain tai sopimuksen nojalla tapahtuvan toiminnan siirtämisen yhteydessä taikka muu näihin rinnastettava hallintosäännössä määrätty peruste.

Aluehallitus on kokouksessaan 5.10.2022 § 191 päättänyt perustaa 35 tehtäväaluepäällikön virkaa. Terveysasemapalvelut 4, Tikkurila tehtäväaluepäällikön virka on ollut haettavana sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä. Ilmoittautumismenettely koski liikkeenluovutuksen piirissä olevaa vastaavan tasoisissa päällikkötason tai vastaavissa tehtävissä luovuttavissa organisaatioissa työskentelevää henkilöstöä. Samalla ilmoittautumisella oli mahdollista ilmoittautua kolmeen virkaan. Ilmoittautuminen alkoi viikolla 38 ja päättyi 3.10.2022.

Tehtäväaluepäällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto yhdistettynä kokemukseen vastaavan tasoisesta tehtävästä. Lisäksi edellytetään työssä osoitettua johtamiskokemusta. Tehtäväaluepäällikkö vastaa tehtäväalueensa toiminnasta ja taloudesta ja henkilöstöstä, toiminnan ohjauksesta ja arvioinnista sekä kehittämisestä. Tehtäväalueen päällikön vastuulla on lähijohtaa ja kehittää tehtäväaluettaan osana palvelualueen johtoryhmää koko palvelualueen ja sitä kautta hyvinvointialueen toimialan toimintaa kokonaisvaltaisesti ja strategian mukaisesti koko alueen etu huomioiden.

Hakuilmoituksessa esitetyn ohella viran täyttöä ohjaavat perustuslain 125 §:n yleiset virkanimitysperusteet. Näitä ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Yleisen käytännön mukaan taidolla tarkoitetaan koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja, kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.

Määräaikaan 3.10.2022 mennessä virkaan ilmoittautui ilmoittautumismenettelyn kautta kaksi henkilöä, joista haastateltiin molemmat. Tehtäväaluepäälliköiden haastatteluihin ovat osallistuneet tulevat toimialajohtajat, palvelualuejohtaja sekä HR:n edustaja.

Päätös

1. Päätän ottaa Kirsi Varosen Terveysasemapalvelut 4, Tikkurila tehtäväaluepäällikön virkaan vakinaisesti 1.1.2023 alkaen, koska hän omaa koulutuksensa, työkokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa sekä ilmoittautumisen ja haastattelun perusteella tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella parhaat edellytykset virkasuhteen menestykselliseen hoitamiseen.

Kirsi Varosella on sekä opiskelutaustansa että työhistoriansa vuoksi virkaan soveltuvampi tehtäväalueen substanssiosaaminen kuin toisella hakijalla. Hänen ammatillinen osaamisensa kohdentuu ensisijaisesti oman tehtäväalueen substanssin syvälliseen tuntemukseen ja kykyyn viedä strategisia tavoitteita operatiiviseen toimintaan.

Kirsi Varosen näkemykset tehtäväalueen kehittämisestä sopivat paremmin palvelualueen strategiseen kokonaisuuteen esimerkiksi henkilöstöresursseihin sekä operatiiviseen työhön liittyvien ratkaisujen osalta. Hakijoista Kirsi Varosen soten henkilöstö- ja asiakaskontekstin ymmärrys tuli esiin haastattelussa paremmin. Hänen esihenkilöosaamisensa on sosiaali- ja terveysalalta, toisen hakijan esihenkilöosaaminen pääasiallisesti toisaalta.

 

2. Ei koeaikaa.

 

Allekirjoitus

Anna Peitola

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue