Aluehallitus, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 272 Henkilöstön siirtosopimukset henkilöstöä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle luovuttavien organisaatioiden kanssa

VAKEDno-2022-13

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin 16.2.2022 § 16
Aluevaltuusto, 08.03.2022

Lain sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (voimaanpanolaki) 10 §:n mukaan valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle selvittää hyvinvointialueille siirtyvä henkilöstö ja valmistella aluevaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi.

Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään.

Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä.

Jos tämän lain 29 §:n perusteella yksityisen palvelutuottajan kanssa tehty ostopalvelusopimus on mitätön tai hyvinvointialue irtisanoo ostopalvelusopimuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja edellä 2 momentissa tarkoitettuja tukitehtäviä hoitava henkilöstö siirtyy sopimuksen päätyttyä liikkeenluovutuksena hyvinvointialueelle, jos henkilöstöä on aiemmin ostopalvelusopimuksen perusteella siirtynyt ostopalvelutuottajan palvelukseen.

Henkilöstön siirtosopimus tehdään luovuttavien työnantajien ja hyvinvointialueen kesken. Henkilöstön siirtosopimus käsitellään sekä luovuttajan että hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä ennen päätöksentekoa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen yhteistoimintaryhmä käsitteli ehdotusta henkilöstön siirtosopimukseksi kokouksessaan 2.2.2022. Luonnos henkilöstön siirtosopimuksesta on liitteenä.

Tarkoituksena on, että aluevaltuuston käsittelyn jälkeen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstöhallinto aloittaa neuvottelut Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Eteva-kuntayhtymän ja Kårkulla-kuntayhtymän kanssa henkilöstön liikkeenluovutuksesta. Luonnos henkilöstön siirtosopimuksesta toimii neuvotteluiden pohjana, ja sitä täsmennetään neuvotteluiden aikana. Neuvotteluiden pohjalta täsmennetty henkilöstön siirtosopimus sekä tarkempi listaus siirtyvästä henkilöstöstä tuodaan loppuvuodesta erikseen päätöksentekoon.

Liitteet:
Luonnos henkilöstön siirtosopimuksesta

Päätösehdotus 

Väliaikainen valmistelutoimielin päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

  1. valtuuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen HR-valmistelujohtajan aloittamaan neuvottelut Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Eteva-kuntayhtymän ja Kårkulla-kuntayhtymän kanssa henkilöstön liikkeenluovutuksesta;
  2. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen henkilöstön siirtosopimuksesta neuvotteluiden pohjaksi.

 

Kokouskäsittely

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen. Päätöksenteon jälkeen HR-valmistelujohtaja Anne Sivula poistui kokouksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa: HR-valmistelujohtaja Anne Sivula, etunimi.sukunimi@vantaa.fi.

____________________________________________________________________________________________

 

Aluevaltuusto, 08.03.2022

Liitteet
Luonnos henkilöstön siirtosopimuksesta
 

Ehdotus

Väliaikainen valmistelutoimielin esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää:

1. valtuuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen HR-valmistelujohtajan aloittamaan neuvottelut Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Eteva-kuntayhtymän ja Kårkulla-kuntayhtymän kanssa henkilöstön liikkeenluovutuksesta;

2. hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen henkilöstön siirtosopimuksesta neuvotteluiden pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. 

Lisätietoja päätöksestä antaa HR-valmistelujohtaja Anne Sivula, anne.sivula@vantaa.fi.

Perustelut

Asian valmistelija: vt. henkilöstöjohtaja Anne Sivula

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi kokouksessaan 8.3.2022 § 13 luonnoksen henkilöstön siirtosopimukseksi ja valtuutti HR-valmistelujohtajan neuvottelemaan sen pohjalta henkilöstön liikkeenluovutuksesta Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Eteva- kuntayhtymän ja Kårkulla-kuntayhtymän kanssa. Henkilöstön siirtosopimus on hyvinvointialueen ja henkilöstöä luovuttavien työnantajien välinen sopimus, sopimukseen kirjataan henkilöstön liikkeenluovutukseen liittyvät keskeiset seikat.

Henkilöstön siirtosopimus perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (voimaanpanolaki 616/2021) 10 §:n määräykseen. Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) tuli voimaan 1.7.2021. Voimaanpanolain 18 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirto kunnista ja kuntayhtymistä hyvinvointialueelle sekä hyvinvointiyhtymään katsotaan liikkeenluovutukseksi. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevien opiskeluhuollon psykologien ja kuraattoreiden siirtyminen hyvinvointialueelle ja hyvinvointiyhtymään. Liikkeenluovutukseksi katsotaan myös kunnan toimeenpanolain 13 § 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtävien ja tehtäviä hoitavan henkilöstön siirrot, jos tehtävää hoitavan henkilön tosiasiallisista tehtävistä vähintään puolet on 1 momentissa tarkoitettujen tehtävien tukitehtäviä.

Toimeenpanolain 13 §:n mukaan hyvinvointialueen viranomaisilla on salassapitosäännösten estämättä oikeus saada hyvinvointialueen kunnilta, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueilta, sairaanhoitopiiriltä, erityishuoltopiiriltä ja alueen pelastustoimelta hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelun edellyttämät välttämättömät tiedot. Tietojen luovuttamisen käyttämisessä noudatetaan tietosuojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyy 1.1.2023 Vantaan ja Keravan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen henkilöstö Eteva kuntayhtymästä sekä Kårkullan kuntayhtymästä yhteensä n. 3900 työntekijää. Vantaan ja Keravan kaupunkien opetustoimesta oppilashuollosta ja työllisyyspalveluista siirtyy yhteensä n.150 työntekijää. Lisäksi kaupunkien hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle n. 90 työntekijää. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen henkilöstöä siirtyy n. 500. Hyvinvointialueen palvelukseen siirtyvä henkilöstö selviää lopullisesti vasta vuodenvaihteessa siirtohetkellä.

Neuvottelut henkilöstöä hyvinvointialueelle luovuttavien organisaatioiden Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin, Eteva- kuntayhtymän ja Kårkulla-kuntayhtymän kanssa on käyty vuoden 2022 aikana.

Henkilöstön siirtosopimus on käsitelty yhteistoiminnassa hyvinvointialueen yhteistyötoimikunnassa 15.11.2022. Luovuttavat organisaatiot ovat vastanneet yhteistoiminnasta kukin oman siirtyvän henkilöstönsä osalta.

Liitteet:
Henkilöstön siirtosopimus Vantaan kaupunki
Henkilöstön siirtosopimus Keravan kaupunki
Henkilöstön siirtosopimus Eteva kuntayhtymä
Henkilöstön siirtosopimus Kårkullan kuntayhtymä

Ehdotus

Alehallitus päättää hyväksyä liitteen mukaiset henkilöstön siirtosopimukset, valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan allekirjoittamaan sopimukset sekä antaa hänelle valtuudet tehdä mahdollisia teknisiä, tarvittavia muutoksia tai lisäyksiä sopimustekstiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vantaa.fi.

Kokouskäsittely

Sakari Rokkanen, Tanja Aidanjuuri ja Pirjo Luokkala ilmoittivat 258 §:n kohdalla olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella myös tässä asiakohdassa ja Patrik Karlsson, Jari Sainio, Olga Gilbert ja Timo Aronkytö ilmoittivat 258 §:n kohdalla olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella myös tässä asiakohdassa. He olivat pois asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan. Jouko Lindtman oli Jari Sainion varalla.

Lisäksi Terhi Enjala, Nina Korventaival ja Riitta Särkelä ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteistöjääviyden perusteella Jüri Linros ja Olli Huuskonen ilmoittivat olevansa esteellisiä palvelussuhdejääviyden perusteella. He poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Riitta Särkelä ilmoitti olevansa esteellinen yhteistöjääviyden perusteella myös 276 §:ssä.

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti ilman keskustelua. Päätöksenteon jälkeen Terhi Enjala, Nina Korventaival, Jüri Linros ja Olli Huuskonen saapuivat takaisin kokoukseen.