§ 2 Tartuntatautilain 9 §:n mukaisen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin määrääminen

Lataa 

VAKEDno-2023-246

Päätöspäivämäärä

23.1.2023

Päätöksen tekijä

Johtajaylilääkäri

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 42 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan johtajaylilääkäri päättää tartuntatautilain mukaisen tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämisestä.

Kuvaus

Tartuntatautilain 9 §:n mukaan hyvinvointialueen velvollisuutena on järjestää alueellaan tartuntatautilaissa tarkoitettu tartuntatautien torjuntatyö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain, terveydenhuoltolain (1326/2010) ja tartuntatautilain mukaisesti. Hyvinvointialueella on oltava riittävä osaaminen, toimintakyky ja valmius vastata tartuntatautien torjuntatyöstä ja siihen liittyvistä tehtävistä kaikissa järjestämisvastuulleen kuuluvissa palveluissa. Hyvinvointialue ohjaa ja tukee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköitä ja kuntia lääketieteellisellä asiantuntemuksellaan tartuntatautien torjunnassa, kehittää alueellisesti tartuntatautien diagnostiikkaa ja hoitoa sekä selvittää epidemioita yhdessä kuntien kanssa. Hyvinvointialue varautuu poikkeuksellisten epidemioiden torjuntaan ja hoitoon sekä huolehtii hoitoon liittyvien infektioiden torjunnan kehittämisestä alueensa sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköissä.

Hyvinvointialueella on oltava riittävä määrä hyvinvointialueeseen virkasuhteessa olevia tartuntataudeista vastaavia lääkäreitä. Hyvinvointialueella on oltava virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri, jonka tehtävänä on yhteensovittaa tartuntatautien torjuntatyö hyvinvointialueella. Lisäksi hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavan lääkärin on otettava selvää epäillyn tai todetun tartuntataudin laadusta ja sen levinneisyydestä sekä ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin taudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautien torjuntatyöhön kuuluu tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus sekä hoitoon liittyvien infektioiden torjunta.

Hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavalle lääkärille on tartuntatautilaissa asetettu toimivalta päättää muun muassa karanteenista (60 §) ja eristämisestä (63 §) sekä muista laissa määritellyistä tartuntataudin torjuntaan liittyvistä toimenpiteistä, silloin kun ne ovat välttämättömiä yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tämän vuoksi on perusteltua nimetä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle kaksi tartuntataudeista vastaavaa lääkäriä, jotta päätöksenteko sujuu lainsäädännön asettamien määräaikojen puitteissa myös laajemmassa epidemiatilanteessa.

Päätös

Päätän nimetä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tartuntataudeista vastaavaksi lääkäriksi:

  • ylilääkäri Kirsi Valtosen, sekä
  • apulaisylilääkäri Tuure Ärlingin

Allekirjoitus

Olli Huuskonen, johtajaylilääkäri

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue