Terveydenhuollon palvelut -jaosto, kokous 14.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Omalääkäri 2.0 -selvityksen esittely ja suunnitelmat hyvinvointialueella

VAKEDno-2023-515

Perustelut

Valmistelija: Toimialajohtaja, Kati Liukko

Toimialajohtaja esittelee viime syksynä julkaistun STM:n Omalääkäri 2.0 -selvityksen, eli hoidon jatkuvuusmallin. Selvityksen on tehnyt ryhmä yleislääketieteen professoreita ja sen pohjana on käytetty narratiivista ja systemaattista kirjallisuuskatsausta, eri kohderyhmille suunnattuja kyselyjä, sekä kohdennettuja ja valikoituja asiantuntijahaastatteluja.

Havaintoina selvityksessä olivat mm. se, että terveyskeskusten toiminta on jo vuosia ollut potilas-lääkärisuhteen jatkumattomuuden ja aliresursoinnin vuoksi pitkäaikaisessa häiriötilassa, joka on heijastunut muiden terveydenhuollon sektoreiden kasvavina kustannuksina ja ongelmina.

Selvityksen tavoitteena oli arvioida ja kuvata, miten uudenlainen omalääkärimalli olisi mahdollista toteuttaa samanaikaisesti perusterveydenhuollon tiukkenevan hoitotakuun kanssa ja miten olisi mahdollista edistää sekä hoidon saatavuutta, että jatkuvuutta samanaikaisesti.

Hyvinvointialueella on tarkoitus lähteä muuttamaan terveysasemien toimintaa omalääkäri 2.0 -selvityksen mukaisen hoidon jatkuvuusmallin mukaiseksi. Suunnittelu on käynnistynyt alkuvuodesta.

Ehdotus

Terveydenhuollon palvelut -jaosto päättää merkitä esittelyn tiedoksi.  

Päätös

Terveydenhuollon palvelut -jaosto päätti merkitä esittelyn tiedoksi.  

Lisätietoja päätöksestä antaa terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko, kati.liukko@vakehyva.fi.