Tarkastuslautakunta, kokous 15.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Tarkastuslautakunnan talouden ja toiminnan toteuma vuonna 2022

VAKEDno-2023-1016

Valmistelija

  • Aleksi Paananen, Tarkastuspäällikkö, aleksi.paananen@vakehyva.fi

Perustelut

Vantaan- ja Keravan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan tehtävänä on lain hyvinvointialueesta 125§ mukaisesti valmistella aluevaltuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet hyvinvointialueella ja hyvinvointialuekonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi tarkastuslautakunnan tehtävänä on muun muassa arvioida talouden tasapainotuksen toteutumista tilikaudella sekä taloussuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden riittävyyttä talouden tasapainotuksen kannalta.

Tarkastuslautakunta valvoo, että hyvinvointialuelain 89 §:ssä säädettyä velvollisuutta ilmoittaa sidonnaisuuksista noudatetaan, ja saattaa ilmoitukset aluevaltuuston tiedoksi sekä julkaisee yhteenvedon sidonnaisuuksista hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Vuoden 2022 aikana alkoi valmistelutoimielimen tehtävien siirto hyvinvointialuevaalien jälkeen järjestäytyneille luottamustoimielimille ja näin käynnistyi 13 jäsenisen tarkastuslautakunnan ensimmäinen toimintavuosi. Tarkastuslautakunta kokoontui 11 kertaa, joista kymmenen oli varsinaisia kokouksia. Lisäksi tarkastuslautakunta piti yhden kaksipäiväisen seminaarin.

Tarkastuslautakunnan toiminta käynnistyi kevätkaudella 8.4.2022 järjestäytymiskokouksella ja edelleen vuoden 2021 arviointikertomuksen laadinnalla ja jatkui syyskaudella arviointiohjelman valmistelulla sekä valmistelusta vastaavien viranhaltijoiden kuulemisilla. Tarkastuslautakunnan laatima vuoden 2021 arviointikertomus käsiteltiin aluevaltuustossa 21.6.2022. Toimenpideselvitys hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksessa esitettyjen havaintojen ja huomioiden pohjalta käsitelty aluevaltuustossa 27.9.2022. Vuoden 2022 arviointiohjelma hyväksyttiin tarkastuslautakunnassa 15.11.2022.

Tarkastuslautakunnan alainen tarkastuspäällikkö aloitti virassaan marraskuun 2022 alussa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vastuunalaisena tilintarkastajana on toiminut vuonna 2022 BDO Audiator Oy:n JHT, HT Minna Ainasvuori. Tilintarkastusta on hankittu n. 4 päivää vuonna 2022.

Tarkastuslautakunnalle ei ollut asetettu erillistä talousarviota eikä kustannuspaikkaa vuodelle 2022, vaan tarkastuslautakunnan toiminnasta aiheutuneet henkilöstö- ja toimintakulut sisältyivät yleiskatteellisella valmistelurahoituksella katettavien hallinto- ja demokratiakuluihin toteutuvien kustannusten mukaisesti. Tilinpäätöksessä 2022 tarkastuslautakunnan kulut tulevat sisältymään hallinto- ja demokratiakulujen kokonaisuuteen.  Tarkastuslautakunnan kulut koostuvat pääosin palkkioista, palkoista ja palvelujen ostoista. Liitteenä on tarkastuslautakunnan talouden toteumaraportti tilanteessa 31.12.2022.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Aleksi Paananen, Tarkastuspäällikkö, aleksi.paananen@vakehyva.fi

Tarkastuslautakunta merkitsee toiminnan ja talouden toteuman vuodelta 2022 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksesta antaa tarkastuspäällikkö Aleksi Paananen, aleksi.paananen@vakehyva.fi.