§ 6 Tutkimuslupa: Nuorten palvelut tienhaarassa – kartoitus nuorten sote-palvelujen haasteista hyvinvointialueilla (NUPAT) / Noora Hästbacka / THL

Lataa 

VAKEDno-2023-575

Päätöspäivämäärä

3.3.2023

Päätöksen tekijä

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 42 §:n mukaan johtajaylilääkärin toimivaltaan kuuluu päättää useampaa kuin yhtä toimialaa koskevista ja yhteisiä palveluita koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista. Johtajaylilääkärin irtisanoutumisen johdosta on johtajaylilääkärin tehtävät sisällytetty terveydenhuollon palvelujen toimialajohtajan tehtävään hyvinvointialuejohtajan päätöksellä 22.2.2023, § 21.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

STM:n rahoittamassa hankkeessa kartoitetaan nuoriso-, terveys- ja sosiaalipalveluissa työskentelevien ammattilaisten näkemyksiä nuorten palvelukokonaisuuksista sekä hyvinvointialueiden ja kuntien välisestä yhteistyöstä. Tutkimuksen tarkoituksena on seurata ja analysoida nuorten palveluiden hallinnollista uudelleenjärjestelyä Pohjois-Savon ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla sekä asiakastyötä tekevien ammattilaisten, että heidän esihenkilöidensä näkökulmista.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 9.2.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimusaineiston muodostavat ammattilaisten fokusryhmähaastattelut (yhteensä noin 20 haastattelua x 1-4 hlö x 1-2 h), joissa keskustellaan aikuistuvien nuorten palvelutarpeista- ja poluista, sekä soteuudistuksen vaikutuksista työhön. Hyvinvointialueelle kustannuksia syntyy haastatteluihin osallistuvien työntekijöiden työajasta.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltavat lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen, terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko, sekä aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilöt hyvinvointialueelta ovat Johanna Hankomäki, Henna Kaukonen-Nyholm, Nelly Etelämäki, Minna Liljelund ja Harri Myllyniemi. Tutkija täydentää yhteyshenkilölistaa tarvittaessa, tämä ei kuitenkaan vaikuta hyvinvointialueelle syntyviin kokonaiskustannuksiin.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi, 043 827 1063.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Nuorten palvelut tienhaarassa – kartoitus nuorten sote-palvelujen haasteista hyvinvointialueilla (NUPAT)

Allekirjoitus

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut