§ 32 Päätös tulkkauspalveluiden hankinnan väliaikaisesta järjestämisestä

Lataa 

VAKEDno-2023-1090

Päätöspäivämäärä

30.3.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 47 §: n mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää miljoonan euron ja sitä suuremmista hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista.

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue valtuutti 23.3.2022 päätöksellään 2/2022 § 37 Vantaan kaupungin kilpailuttamaan tulkkauspalvelut ja tekemään hankintapäätöksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen puolesta. Vantaan kaupunki järjesti tarjouskilpailun tulkkauspalveluiden hankinnassa loppuvuoden 2022 aikana. Sopimuskauden oli tarkoitus alkaa tammikuussa 2023. Vantaan kaupunki teki 22.12.2022 hankintapäätöksen § 91 asiassa. Päätöksestä on tehty valitus markkinaoikeudelle (dnro 7/2023).

Hankintalain 153 §:n mukaan: "Jos hankinnasta on tehty valitus markkinaoikeuteen, hankintayksikkö voi järjestää hankinnan väliaikaisesti, jollei hankintaa voida sen luonteen vuoksi lykätä markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.

Hankinnan väliaikainen järjestäminen ei saa estää sitä, että valittajan vaatimuksesta markkinaoikeuden päätöksellä voidaan:

1) kumota hankintayksikön päätös osaksi tai kokonaan;

2) kieltää hankintayksikköä soveltamasta hankintaa koskevassa asiakirjassa olevaa virheellistä kohtaa tai muuten noudattamasta virheellistä menettelyä; tai

3) velvoittaa hankintayksikkö korjaamaan virheellisen menettelynsä."

 

Hankinnan kohteena ovat tulkkauspalvelut, joiden järjestäminen on hankintayksikön lakisääteinen velvollisuus. Hankintaa ei siten voida lykätä markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue varautuu siihen, että markkinaoikeuskäsittely voi kestää koko vuoden 2023 ajan. Tulkkauspalveluiden hankinnan väliaikaisesta järjestämisestä on siten tarpeen sopia saakka, kunnes markkinaoikeus on antanut hankintapäätöksestä tehtyä valitusta koskevassa asiassa päätöksensä. Mikäli markkinaoikeus hylkää valituksen, solmitaan tarjoajien kanssa varsinaiset hankintasopimukset väliaikaisessa hankintasopimuksessa sovituin tavoin ja Vantaan kaupungin hankintajohtajan päätöksen 91 §/2022 mukaisesti.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on neuvotellut Semantix Finland Oy:n kanssa väliaikaisen sopimuksen tekemisestä osa-alueessa 1 (Läsnäolo-, etä- ja ilmoitustulkkaus), Tulka Oy:n kanssa väliaikaisen sopimuksen tekemisestä osa-alueessa 2 (Pikatulkkaus), Suomen Tulkkauspalvelu Oy:n ja Evantia Oy:n kanssa väliaikaisen sopimuksen tekemisestä osa-alueessa 3 (Erityisryhmien tulkkaus).

Väliaikaisen hankinnan arvo on yhden vuoden ajalla yhteensä noin 1 881 360 euroa (alv 0 %). Osa-alueen 1 vuosiarvo on noin 1 257 360 euroa (alv 0 %), osa-alueen 2 vuosiarvo on noin 600 000 euroa (alv 0 %) ja osa-alueen 3 vuosiarvo on noin 24 000 euroa (alv 0 %).

Päätös

Päätän tehdä väliaikaisen hankintasopimuksen tulkkauspalveluiden järjestämiseksi siihen asti, kun markkinaoikeus on antanut asiassa (dnro 7/2023) ratkaisunsa.

- Semantix Finland Oy:n kanssa osa-alueessa 1,

- Tulka Oy:n kanssa osa-alueessa 2,

- Suomen Tulkkauspalvelu Oy:n ja Evantia Oy:n kanssa osa-alueessa 3.

 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka,​ kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-​oikeuttaan.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta