§ 23 LASTENSUOJELUN AVO- JA SIJAISHUOLLON JOHTAVILLE SOSIAALITYÖNTEKIJÖILLE MAKSETTAVA REKRYTOINTI- JA SITOUTUMISPALKKIO 1.2.2023 ALKAEN

Lataa 

VAKEDno-2023-1346

Päätöspäivämäärä

30.3.2023

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 61 §:n mukaan henkilöstöjohtaja tai hänen määräämänsä päättää virka- ja työehtosopimusten harkinnanvaraisten palkkausta koskevien määräysten soveltamisesta viranhaltijoihin ja työntekijöihin, mikäli hallintosäännössä ei ole toisin määrätty.  

Kuvaus

Pätevien sosiaalityöntekijöiden saatavuudessa on ongelmia ja sosiaalityöntekijäpula on tunnistettu valtakunnallisesti. Työvoimapulan ratkaisuyritykset ovat olleet valtakunnallisesti erittäin vaatimattomia eivätkä ole korjanneet tilannetta. Yliopistoista valmistuu vuosittain vain alle 200 sosiaalityöntekijää. Tiukentuneiden koulutusvaatimusten vuoksi sijaisten saanti on myös hankalaa. Työntekijöiden vaihtuvuus on suurta ja työssä jaksamisessa on paljon haasteita. Erityisen haasteellinen tilanne on hyvinvointialueen lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityöntekijöissä. Lastensuojelun avo- ja sijaishuoltoon on perustettu riittävä määrä vakansseja täyttämään lainsäädännön mitoitusvaateet, mutta runsaista sosiaali- ja terveystoimen toimenpiteistä huolimatta kaikkia vakansseja ei ole saatu pysyvästi täytettyä.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on maksettu rekrytointi- ja sitouttamispalkkiota lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityöntekijöille Vantaan kaupungin päätöksellä. Palkkionmaksun päätös on voimassa toistaiseksi eli käytäntö jatkuu myös hyvinvointialueelle.  

Henkilöstöjohtaja esittää, että hyvinvointialueella maksetaan rekrytointi- ja sitouttamispalkkiota myös lastensuojelun avo- ja sijaishuollon johtaville sosiaalityöntekijöille 1.2.2023 alkaen. Päätös koskee lastensuojelun lakisääteisen sitovan henkilöstömitoituksen piirissä olevia johtavia sosiaalityöntekijöitä eli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun avo- ja sijaishuollon johtavia sosiaalityöntekijöitä.  

Toimenpiteellä pyritään vaikuttamaan osaltaan siihen, että 1.1.2022 lastensuojelulakiin tullut lastensuojelun sosiaalityöntekijän sitova asiakasmitoitus saadaan täytettyä. Johtavat sosiaalityöntekijät tekevät myös tätä asiakastyötä. Mitoitus on 35 lasta per sosiaalityöntekijä. Maksamalla ylimääräisen palkkion Vantaan ja Keravan hyvinvointialue haluaa houkutella uusia sekä pitää kiinni alan ammattilaisista vaikeassa työtilanteessa.  

Rekrytointi- ja sitoutumispalkkion maksusta  

Rekrytointi- ja sitoutumispalkkiojärjestelmän piirissä olevalle henkilölle maksetaan palkkio, mikäli henkilöllä on ollut palvelussuhde voimassa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella 1.2.2023 ja palvelussuhde jatkuu katkeamattomana 30.4.2023 saakka henkilön työskennellessä samassa tehtävässä palkkion maksupäivänä eli toukokuun 2023 palkanmaksupäivänä.  

Seuraava kolmen kuukauden jakso alkaa edellisen päätyttyä eli on ajanjakson 1.5.—31.7.2023 ja maksatus elokuun 2023 palkanmaksupäivänä. Palkkio maksetaan kulloinkin jakson päättymistä seuraavan kuukauden palkanmaksun yhteydessä. 

Kolmen kuukauden palkkion määrä on yhteensä 1 000 euroa täydeltä työajalta ja se vähenee suhteessa osa-aikaisuuteen. Poissaolot eivät vaikuta palkkion suuruuteen. Rekrytointi- ja sitoutumispalkkiojärjestelmän tarve ja sisältö arvioidaan uudelleen viimeistään siinä vaiheessa, kun rakennetaan ja otetaan käyttöön hyvinvointialueen ko. ammattiryhmää koskeva uusi palkkausjärjestelmä, tai kun ko. ammattiryhmän palkkaus tulee tarkasteltavaksi palkkausjärjestelmämuutosten tai palkkausjärjestelmien yhteensovittamisen yhteydessä.  

Päätös

Päätän esityksen mukaisesti, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ottaa 1.2.2023 alkaen käyttöön rekrytointi- ja sitoutumispalkkion, joka koskee lastensuojelun lakisääteisen sitovan henkilöstömitoituksen piirissä olevia johtavia sosiaalityöntekijöitä eli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun avo- ja sijaishuollon johtavia sosiaalityöntekijöitä.  

Allekirjoitus

Henkilöstöjohtaja, Anne Sivula

Organisaatiotieto

HR