§ 28 Pienkoneiden ja laitteiden sekä niiden huollon ja korjauksen hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-890

Päätöspäivämäärä

9.3.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 47 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Nyt kyseissä asiassa päätetään useampaa toimialaa koskevasta hankinnasta, jonka vuoksi asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asian valmistelija: hankinta-asiantuntija Tytti Holm 

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on erilaisten pienkoneiden ja laitteiden hankinnat sekä niiden huollot ja korjaukset Vantaan kaupungille sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Kilpailutuksen perusteella on tarkoitus valita kaksi (2) toimittajaa puitejärjestelyyn. Toimittajilta tehdään hankintoja pääsääntöisesti etusijajärjestystä noudattaen.

Vantaan kaupunki ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tekevät omat hankintapäätökset ja sopimukset asiassa.

Vantaan kaupungin sopimuksen perusteella hankintoja voivat tehdä Vantaan kaupungin kaikki toimialat ja liikelaitokset sekä kaupungin enemmistöosuudella omistama yhtiö Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sopimuksen perusteella hankintoja voi tehdä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin tai euromääräiseen arvoon sopimuskaudella.

Hankintamenettely

Vantaan kaupunki on julkaissut 25.12.2022 EU-hankintailmoituksen HILMA-portaalissa, Internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, sekä Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosan sähköisessä TED-portaalissa. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta.

Sopimuskausi

Sopimuskausi on määräaikaisena voimassa kaksi (2) vuotta, jonka jälkeen Tilaajalla on mahdollisuus kahdelle (2) optiovuodelle, yksi (1) vuosi kerrallaan.

Kysymykset ja vastaukset

Tarjouspyyntöön liittyen ei esitetty kysymyksiä.

Tarjous

Määräaikaan 31.1.2023 kello 12.00 mennessä tarjouksen teki Vantaan Siemen ja Kone Oy.

Tarjoajan soveltuvuus

Tarjoaja täytti tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjouksen täsmennykset

Hankintayksikkö on 6.2.2023 pyytänyt Vantaan Siemen ja Kone Oy:ltä täsmennyksenä tarjoukseen toimittamaan hinnaston/hinnastot, johon/joihin tarjouksessa ilmoitetut alennusprosentit on sidottu. Lisäksi täsmennyksenä on kysytty, mitä tarjouksessa ilmoitetulla kululla "Nouto ja vienti pakettiautolla - 20 km sisällä" on tarkoitettu.

Täsmennys on saapunut 8.2.2023 ja sen liitteenä on toimitettu lista tuotteista, joita oli kysytty kilpailutuksessa, ja ilmoitettu, että niihin on alennusprosentti sidottu. Liitteenä on myös toimitettu erillinen asiakirja, jossa on ilmoitettu alennusprosentit erikseen. Nouto ja vienti pakettiautolla- kulun osalta tarjoaja on ilmoittanut, että suunnalla tarkoitetaan noutoa tai vientiä kokonaisuudessaan.

Hankintayksikkö on 9.2.2023 tarkentanut 6.2.2023 lähetettyä täsmennyspyyntöä seuraavasti: "Tarjouspyynnössä on pyydetty ilmoittamaan "Muut tuoteryhmä-/merkkikohtaiset alennusprosentit ja hinnastot". Tarjoajaa on pyydetty lataamaan alennusprosenttitaulukko kaikista tarjouspyynnön kohteena olevista tuoteryhmistä. Myönnettävien alennusprosenttien tulee vastata samaa alennusta, jonka Tarjoaja on laskenut tarjouspyynnön kohteena oleviin tuotteisiin. Lisäksi tarjoajaa on pyydetty lataamaan hinnasto/t, johon/joihin ilmoitetut alennusprosentit on sidottu. Näissä kohdissa on tarkoitettu alennusprosentteja ja hinnastoja kaikista niistä muista tuotteista, joita ei ole pyydetty tarjouksessa erikseen hinnoittelemaan, kuitenkin samoista tuoteryhmistä, joita tarjouspyyntö koskee." Lisäksi on tarkentavana kysymyksenä esitetty, mihin tilanteeseen nouto/vienti- kulu liittyy, sillä tällaista ei ollut kysytty tarjouspyynnössä.

Täsmennys on saapunut 9.2.2023, ja siinä on pyydetty lisäaikaa hinnaston toimittamiselle. Lisäksi tarjoaja on esittänyt, että hinnasto on huhtikuun loppuun asti voimassa, ja että nouto/vienti- kulu koskee lähinnä huoltoon noutoja ja pikatoimituksia.

Hankintayksikkö on edelleen 10.2.2023 pyytänyt Vantaan Siemen ja Kone Oy:ltä täsmennystä tarjoukseen siltä osin, sitoutuuko tarjoaja kokonaisuudessaan tarjouspyynnön liitteessä 1 Sopimusluonnos esitettyihin sopimusehtoihin, mukaan lukien hintoihin liittyviin sopimusehtoihin. Vastaus oli annettava muodossa "kyllä" tai "ei". Täsmennyspyynnössä on esitetty, että tarjouspyynnön liitteenä olleessa sopimusluonnoksessa on todettu, että: "Tuoteryhmäkohtaiset alennusprosentit ovat voimassa koko sopimuskauden ajan, ja Toimittajan hinnastot, joihin alennusprosentit on sidottu, ovat voimassa vähintään ensimmäisen sopimusvuoden ajan." Tarjoaja oli tarjouksessaan vastannut "kyllä" kysymykseen "Tarjoaja hyväksyy tarjouspyynnön Liitteessä 1 Sopimusluonnos olevat keskeiset sopimusehdot. Tarjoaja ei saa esittää omia sopimusehtoja."

Täsmennys on saapunut 15.2.2023 ja tarjoaja on sen liitteenä toimittanut aikaisemmin pyydetyt hinnastot ja päivitetyn alennusprosenttitaulukon ja lisäksi vastannut, että hinnasto on voimassa ensimmäisen sopimusvuoden. Hondan hinnasto on toimitettu linkkinä internet- sivuille.

Hankintayksikkö on vielä 16.2.2023 pyytänyt Vantaan Siemen ja Kone Oy:ltä vastausta aikaisemmin esitettyyn kysymykseen, sitoutuuko tarjoaja kokonaisuudessaan tarjouspyynnön liitteessä 1 Sopimusluonnos esitettyihin sopimusehtoihin, mukaan lukien hintoihin liittyviin sopimusehtoihin. Vastaus oli annettava muodossa "kyllä" tai "ei". Lisäksi tarjoajaa on pyydetty toimittamaan Hondan suositushinnat täsmennyksen liitteenä (ei linkkinä).

Täsmennys on saapunut 20.2.2023, ja siinä on vastattu "kyllä" ja toimitettu liitteenä Hondan hinnasto.

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Saatujen tarjouksen täsmennysten jälkeen tarjous oli tarjouspyynnön mukainen.

Tarjousten valintaperusteet

Tarjousten vertailuperusteena on halvin hinta hankinnan kohteen kriteereiden täyttyessä.

Halvimman kokonaishinnan tarjouksessaan antanut tarjoaja on tarjouskilpailun voittaja, ja valitaan etusijajärjestyksessä 1. toimittajaksi. Toiseksi halvimman kokonaishinnan tarjouksessaan antanut tarjoaja valitaan etusijajärjestyksessä 2. toimittajaksi.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailua ei suoritettu, sillä tarjouskilpailuun saapui vain yksi (1) tarjous.

Hankinnan arvioitu arvo

Hankinnan arvioitu arvo sopimuskaudella on yhteensä noin 260 000 euroa (alv 0 %).

Vantaan kaupungin sopimuksen arvo on noin 140 000 euroa (alv 0 %). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sopimuksen arvo on noin

120 000 euroa (alv 0 %).

 

Päätös

Päätän valita Vantaan Siemen ja Kone Oy:n pienkoneiden ja laitteiden sekä niiden huollon ja korjauksen sopimustoimittajaksi sen tähän tarjouskilpailuun tekemän tarjouksen perusteella.

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa hankintasopimus voidaan tehdä ja panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokkaat tai tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja muutoksenhakuosoituksen tiedoksi.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta