§ 7 Tutkimuslupa /

Lataa 

VAKEDno-2023-1048

Päätöspäivämäärä

17.3.2023

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Pro gradu -tutkimuksessa tutkitaan perhesosiaalityön erityisen tuen työn järjestämistapoja ja työprosesseja asiakaslähtöisyyden näkökulmasta. Tutkimus toteutetaan ryhmäteemahaastatteluin, jotka toteutetaan kolmen kunnan erityisen tuen asiakkaiden parissa työskenteleville työntekijöille työtiimeittäin, siten, että jokaisessa asiakasprosessin vaiheessa työskenteleviä työtiimejä haastatellaan. Ryhmähaastattelut nauhoitetaan ja litteroidaan. Aineisto analysoidaan sisällön analyysillä. Alustava tiedonkeruu työn järjestämistavoista toteutetaan esihenkilöä haastattelemalla. Tarkoituksena on selvittää, miten erityisen tuen työprosessit vaikuttavat asiakaslähtöisyyden toteutumiseen. Lisäksi tarkoituksena on selvittää työntekijöiden näkemyksiä perhesosiaalityön toimintaympäristön ajankohtaisista muutoksista ja niiden merkityksestä työprosesseihin ja asiakaslähtöisyyteen. Perhesosiaalityötä järjestetään eri tavoin eri hyvinvointialueilla ja kunnissa. Monilla hyvinvointialueilla yhdentämistyö on käynnissä. Tavoitteena on tuottaa tietoa perhesosiaalityön työnkehittämisen tueksi. Aineistonkeruu toteutetaan huhti- toukokuussa 2023 ja tutkimuksen on määrä valmistua syyskuussa 2023.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 13.3.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Kahdesta kolmen tiimin ryhmähaastatteluihin kuluu kuhunkin noin 1,5 tuntia. Tehtäväaluepäällikkö puoltaa työajan käyttöä tutkimukseen, jos se ei aiheuta haittaa asiakastyölle.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa lapsiperheiden sosiaalityön palvelujen tehtäväaluepäällikkö Jenni Weck-Näse

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on johtava sosiaalityöntekijä Riikka Konka.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi, 043 827 1063.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Perhesosiaalityön erityisen työn työprosessit asiakaslähtöisyyden näkökulmasta.

Allekirjoitus

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja Reetta Voutilainen

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut