§ 20 Kutsurahakäytäntö pelastuslaitoksen poikkeusluvan mukaista työaikaa tekevälle operatiiviselle henkilöstölle sekä tilannekeskuspäivystäjille

Lataa 

VAKEDno-2023-1262

Päätöspäivämäärä

28.3.2023

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 61 §:

Virka- ja työehtosopimusten harkinnanvaraisten määräysten soveltaminen Henkilöstöjohtaja tai hänen määräämänsä päättää virka- ja työehtosopimuksen harkinnanvaraisten palkkausta koskevien määräysten soveltamisesta viranhaltijoihin ja työntekijöihin, mikäli hallintosäännön tässä luvussa ei ole toisin määrätty. Henkilöstöjohtaja antaa virka- ja työehtosopimusten soveltamista koskevat ohjeet. Toimivalta kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisen paikallisen sopimuksen tekemiseen on henkilöstöjohtajalla. Mikäli paikallinen sopimus koskee koko henkilöstöä tai merkittävää osaa henkilöstöstä, on toimivalta paikallisen sopimuksen tekemiseen kuitenkin aluehallituksella.

Kuvaus

OSANA NEUVOTTELUKOKONAISUUTTA 20.3.2023

Osana pelastuslaitoksen ensihoitajien työaikakokonaisuutta on sovittu paikallisesti aluehallintoviraston poikkeuslupapäätöksen mahdollistamalla tavalla säännöllisesti työajasta siten, että säännöllinen työaika on keskimäärin 42 tuntia viikossa tasoittumisjakson ollessa 52 viikkoa. Osana paikallisen sopimuksen neuvotteluja on todettu, että työnantaja ottaa käyttöön kutsurahan alla todetuin periaattein:

Vantaan ja Keravan Hyvinvointialueen Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kutsurahat ovat porrastetusti suuruudeltaan 50 €, 80 € ja 150 €, ja niiden maksamiseen on määritetty kriteerit, joiden täyttyessä kutsuraha maksetaan:

1.       Työhön kutsuminen vähintään (1) tunniksi ennen suunnitellun vuoron alkua (50 €).

2.       Työhön kutsuminen yli yhdeksi, mutta enintään yhdeksitoista tunniksi ennen suunniteltua vuoroa (80 €).

3.       Ylimääräinen vähintään yhden tunnin (1h) työvuoro oman työvuoron perään, mutta enintään kaksi (2h) tuntia (50 €).  Yli kahden (2) tunnin mutta enintään 11 tunnin työvuoro oman työvuoron perään (80 €).

4.       Työntekijä kutsutaan työhön vapaapäivältä 11–24 tunnin työvuoroon (150 €).

Kutsurahaa ei makseta:

1.       Työvuoro on vaihdettu tai kutsu on tapahtunut yli 24 tuntia ennen työvuoron alkua

2.       Viranhaltija/työntekijä ei saavu (esim. sairastuminen) kutsuttuun työvuoroon. Työtuntien tulee toteutua suunnitellusti

3.       Työntekijä/viranhaltija jää omalla päätöksellään tekemään pidempään töitä

4.       Työhön kutsulla ei ole esihenkilön tai hänen valtuuttamansa työvuoron vastuuhenkilön päätöstä

5.       Ennen työvuoron päättymistä alkaneen kiireellisen ensihoito- tai pelastustehtävän vuoksi toteutunut ylityö

Kutsurahan maksamisen ehtona on, kuten edellä on mainittu, että töihin hälytetään vapaalta tai työvuoro jatkuu oman suunnitellun työvuoron perään tai ennen työvuoron alkua. Kutsurahan maksamisen ehtona olisi kuitenkin se, että kutsu on annettu enintään 24 tuntia ennen vuoron alkua. Tiedossa olevat puutteet tulee paikata aiemman toimintamallin mukaisesti resurssien salliessa asemasiirroilla, keikkalaisille ja vasta tämän jälkeen ylitöinä. Ylityö, mikä sovitaan yli 24 tuntia vuoron alkua, ei oikeuta hälytysrahan maksamiseen.

Ylityö- ja kutsurahakäytäntöä seuraa ensihoidossa työvuoron kenttäjohtaja, pelastustoimessa henkilöstöpalomestarit sekä tilannekeskuspäivystäjien osalta tilannekeskuspäällikkö. Valvonta- ja raportointivastuu on myös esihenkilöillä, jotka toimittavat tiedon kutsurahoista kuukausittain ensihoitopäällikölle ja pelastustoimessa alueen palopäälliköille. Väärinkäytöksiin tulee jokaisen esihenkilöportaan puuttua, jos tällaista havaitsee. Lähiesihenkilöiden on seurattava työaikalain ja poikkeustyöaika luvan mukaisesti lisätöiden toteutumia neljän viikon jaksoissa. (max. Yhteensä 30 poikkeamatapahtumaan/v.)

 

Esimerkkejä kutsurahan 50€/80€/150€ maksamisesta:

1.       Työntekijällä on suunniteltu vuoro klo 9–9 ja työnantaja soittaa alle vuorokausi ennen vuoron alkua, ja kysyy voiko tulla töihin jo klo 8. Maksetaan 50 € kutsuraha.

2.       Työntekijän suunniteltu vuoro on klo 9–9 ja työnantaja pyytää vuoron aikana työntekijää jatkamaan työvuoroa klo 9 jälkeen niin kauan kuin ”heittomiehet” toisilta asemilta saadaan siirrettyä oikeille asemille. Yhden henkilön heitto asemalta toiselle pitää toteutua alle tunnissa, mutta jos heitot joudutaan tekemään kaksi tai enemmän voi mennä yli tunnin. Mutta toiminnan luonteen vuoksi kaikki heitot on pystyttävä suorittamaan kahdessa tunnissa. Maksetaan 50 € kutsuraha.

3.       Työntekijän suunniteltu vuoro on klo 9–9 ja työnantaja pyytää vuoron aikana työntekijää jatkamaan työvuoroa klo 9 jälkeen. Työntekijä jatkaa suunnitellun päälle klo 21 asti. Maksetaan 150 € kutsuraha.

4.       Työntekijän suunniteltu vuoro on klo 9–9 ja työnantaja pyytää vuoron aikana työntekijää jatkamaan työvuoroa klo 9 jälkeen. Työntekijä jatkaa suunnitellun päälle klo 17 asti. Maksetaan 80 € kutsuraha.

 Edellä todetut periaatteet on tehty pelastuslaitoksen poikkeusluvan mukaista työaikaa tekevälle operatiiviselle henkilöstölle ja pelastuslaitoksen tilannekeskukseen, ja ne ovat voimassa korkeintaan 31.12.2024 saakka.

Tämä päätös on sidoksissa 20.32023 tehdyn paikallisen sopimuksen kanssa, joka koskee ensihoitohenkilöstöä. Jos ko. paikallinen sopimus irtisanotaan, loppuu myös tämä viranhaltijapäätöksen voimassaolo ko. irtisanomisajan jälkeen.

Päätös

Päätän yllä kuvatun mukaisesti kutsurahakäytännöstä pelastuslaitoksen poikkeusluvan mukaista työaikaa tekevälle operatiiviselle henkilöstölle sekä tilannekeskuspäivystäjille.

Allekirjoitus

Anne Sivula, henkilöstöjohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue