§ 7 Tutkimuslupa: Towards better data use in the management of the municipal health service / Mads Solberg et al. / Norwegian University of Science and Technology

Lataa 

VAKEDno-2023-1327

Päätöspäivämäärä

17.4.2023

Päätöksen tekijä

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää kyseistä toimialaa koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Norwegian University of Science and Technology ja Møren ja Romsdalin maakunnat pyrkivät yhteisessä tutkimushankkeessaan selvittämään, miten terveydenhuollossa työskentelevät esihenkilöt käyttävät dataa ja siitä tehtäviä analyysejä työssään. Yleisessä keskustelussa puhutaan paljon tiedon keräämisen hyödyistä, mutta tietojen varsinaista käyttöä perusterveydenhuollon työympäristössä tunnetaan huonosti. Osana tätä tutkimusprojektia on tarkoituksena haastatella anonyymisti Suomessa työskenteleviä terveydenhuollon esihenkilöitä, jotka käyttävät Apotti-tietojärjestelmää työssään. Osallistuminen haastatteluun on täysin vapaaehtoista ja osallistuja voi vetäytyä tutkimuksessa missä vaiheessa tahansa. Projektin on suunniteltu valmistuvan 31.12.2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 22.3.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. EU:n tietosuoja-asetusta sovelletaan sellaisenaan myös Euroopan talousalueella. Tämän perusteella henkilötietojen siirtoja voidaan tehdä samalla perusteella kuin Suomen sisällä.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimus vie 1-4 henkilön työaikaa haastatteluun kuluvan ajan.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueelta toimii erityisasiantuntija Aleksi Husso. 

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi, 043 827 1063.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Towards better data use in the management of the municipal health service.

Allekirjoitus

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut