§ 28 Päätös hankintamenettelyn keskeyttämisestä VAKEDno-2023- 855 / Hoitajien henkilöstövuokrauksen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Lataa 

VAKEDno-2023-855

Päätöspäivämäärä

21.4.2023

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 47 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla palvelualuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asianvalmistelija: Hankinta- asiantuntija Tytti Holm


Viite: VAKEDno- 2023- 855 tarjouspyyntö 12.4.2023 ja hankintailmoitus 14.4.2023.


1 HANKINNAN KOHDE


Hankinnan kohteena on lähihoitajien ja sairaanhoitajien henkilöstövuokraus ensisijaisesti tilapäisiin, kiireellisiin ja lyhytaikaisiin henkilöstötarpeisiin, mutta myös tarvittaessa pidempiin sijaisuuksiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen eri työkohteisiin.


2 HANKINTAMENETTELY


Kyseessä on avoimella menettelyllä 12.4.2023 toimeenpantu sote-palveluhankinta, josta on julkaistu kansallinen hankintailmoitus Hilma –ilmoituskanavassa 14.4.2023.


Tarjousaika ei keskeytyshetkellä ole päättynyt.


3 HANKINTAMENETTELYN KESKEYTTÄMINEN


Hankintalain 1397/2016 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään 123 §:ssä.
Lainsäädännön esitöiden mukaan keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaisiko ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.


Oikeuskäytännön mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä ei ole pidetty julkisista hankinnoista annettujen säännösten vastaisena, kun tarjouskilpailun keskeyttäminen perustui todellisiin syihin (esim. KHO 28.9.2006 taltio 2514).


Oikeuskäytännössä ja –kirjallisuudessa todellisina syinä on pidetty muun muassa sitä, että hankintamenettelyssä on havaittu olennainen virhe, eikä virhettä voida korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu.


Nyt kyseessä olevassa hankinnassa keskeytyksen syynä on tarjouspyyntöasiakirjoissa virheellisesti ilmoitetut hoitajien ajolupa- ja lääkelupavaatimukset.


Hankinnan keskeyttämiselle on yllä mainittujen perustelujen johdosta lainsäädännön tarkoittama perusteltu syy. Ratkaisu ei vaikuta syrjivästi tarjoajiin.

Päätös

Päätän, että hankinta keskeytetään.


Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Allekirjoitus

Anne Sivula, henkilöstöjohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta