§ 37 Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Lataa 

VAKEDno-2023-1481

Päätöspäivämäärä

2.5.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n 4 mom. 15 kohdan mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää perusteet ja rajat, joiden perusteella viranhaltija päättää vahingonkorvauksen maksamisesta.  

Kuvaus

Valtakunnallisen sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden, pelastustoimen sekä opiskeluhuollon järjestämisvastuu siirtyi Vantaan ja Keravan kaupungeilta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Samasta ajankohdasta lukien myös toiminnassa aiheutuneiden esine- ja muiden vahinkojen korvausvelvollisuus on siirtynyt hyvinvointialueelle. Ennen järjestämisvastuun siirtymistä tapahtuneiden vahinkojen korvaamisesta päättävät edelleen kaupungit. 

Vahingonkorvauslain (1974/412) 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Virheellisellä teolla tai laiminlyönnillä ja henkilövahingolla on kuitenkin oltava syy-yhteys. Vahingonkorvauslaki ei koske sopimukseen perustuvaa tai muussa laissa säädettyä korvausvastuuta. Näiden osalta noudatetaan samoja periaatteita päättämisen suhteen kuin muissakin vahinkolajeissa. 

Pääsääntöisesti vahingonkorvausvaatimukset koskevat taloudellisesti vähäarvoisia ja oikeudellisesti selviä vahinkoja. Näiden osalta on tarkoituksenmukaista pitää päätösvalta korvauksen myöntämisestä lähellä päätösvalmistelua. Vahingonkorvauksia koskeva päätösvalmistelu tapahtuu keskitetysti laki- ja päätöspalveluissa, jossa on myös juridinen asiantuntemus korvausvastuun arvioimiseksi. Keskitetty valmistelu ja päätöksenteko turvaavat yhdenmukaisen soveltamiskäytännön ja asiakkaiden yhdenveroisen kohtelun. Lisäksi keskittäminen nopeuttaa prosessia. Silloin kun kyseessä ovat taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävät (esimerkiksi sopimusperustaiset tai laajaa joukkoa koskevat) korvausvaatimukset, on kuitenkin perusteltua, että päättäjänä toimii hyvinvointialuejohtaja laki- ja päätöspalveluiden valmistelun pohjalta. 

Päätös

Päätän, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella hyvinvointialueen ollessa korvausvelvollinen tai silloin, kun vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, esine- ja muissa vahingoissa vahingonkorvauksesta päättää 

  1. laki- ja päätöspalveluiden päällikkö 10 000 euroon saakka; 

  1. hyvinvointialuejohtaja, kun kyseessä on yli 10 000 euron suuruinen vahingonkorvaus tai euromäärästä riippumatta asia, joka on taloudellisesti tai muutoin erityisen merkittävä; 

Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimenpiteisiin ryhtymisestä vahingonkorvauksen perimiseksi vahingon aiheuttaneelta hyvinvointialueen palveluksessa olevalta. 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut