§ 38 Hyväksyntä Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaiselle asioida suoraan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lukuun toimivan henkilötiedon käsittelijän HUS-yhtymän kanssa

Lataa 

VAKEDno-2023-1774

Päätöspäivämäärä

4.5.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää sopimuksista, sitoumuksista, sekä hankinnoista 47 §:n mukaisesti sekä useampaa toimialaa koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista.

Kuvaus

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata on kansallinen keskitetty lupaviranomainen, joka vastaa useampaa kuin yhtä rekisterinpitäjää koskevien tietolupahakemusten käsittelystä ja luvittamisesta siten kuin sen toimivallasta on säädetty laissa sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (552/2019).

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisella (”Findata”) on toisiolaissa (laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä, 552/2019) säädetty oikeus vastaanottaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta tietoja, joiden rekisterinpitäjä se on.

Nopeuttaakseen tietoaineistojen keräämistä sekä säästääkseen luvansaajille koituvia kustannuksia, hyvinvointialue voi antaa hyväksynnän sille, että Findata asioi myöhemmin kuvattujen tai niihin rinnasteisten tietojen osalta suoraan henkilötietojen käsittelijän kanssa. Tällöin Findata lähestyy suoraan hyvinvointialueen lukuun toimivaa henkilötiedon käsittelijää, joka silloin:

  • antaa Findatalle kustannusarvion tietojen poiminnasta
  • poimii Findatan tietoluvan mukaiset tiedot sekä toimittaa ne Findatalle
  • laskuttaa Findataa poiminnan aiheuttamista kustannuksista.

 

Findatalla on lakisääteinen oikeus saada kyseiset tiedot. Tämä oikeus on kirjattu toisiolain 36 §:ään.

Yhteyshenkilönä näissä asioissa Findatalle toimii:

Erityisasiantuntija Santtu Mäkelä, santtu.makela@findata.fi. 

Päätös

Päätän, että 

  1. Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen (”Findata”) voi harkintansa mukaan pyytää tarvitsemansa Vantaan ja Keravan tietoaineiston hyvinvointialueen henkilötiedon käsittelijältä HUS-yhtymältä;
  2. HUS-Yhtymä saa poimia ja lähettää tarvittavan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietoaineiston suoraan Findatalle ja arvioida sanotun työn aiheuttamat enimmäiskustannukset, lähettää niistä arvion, sekä laskuttaa Findataa sille syntyvistä kustannuksista, sekä 
  3. tällä päätöksellä annettu hyväksyntä on voimassa toistaiseksi allekirjoitushetkestä alkaen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi peruuttaa tämän hyväksynnän ilmoittamalla siitä Findatalle allekirjoitetulla, kirjallisella ilmoituksella.

 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hyvinvointialuejohtaja