§ 13 Tutkimuslupa: Monitoimijuus Vantaa ja Keravan hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluissa -näkökulmia kokemusasiantuntijuuteen / Sakari Virta ja Joona Niemi / Laurea -ammattikorkeakoulu

Lataa 

VAKEDno-2023-1882

Päätöspäivämäärä

26.5.2023

Päätöksen tekijä

Terveysasemapalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia ja tuottaa tietoa kokemusasiantuntijuudesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päihdepalveluissa työntekijöiden, kokemusasiantuntijan ja asiakkaiden näkökulmasta. Tavoitteena on löytää kehittämisen kohteita moninäkökulmaisen aineiston pohjalta ja kehittää päihdepalvelujen kokemusasiantuntijatoimintaa. Kyseessä on laadullinen tutkimus. Tutkimusmenetelmänä käytetään teemahaastattelua. Aineisto kerätään yksilö- ja ryhmähaastatteluilla 6/2023 - 9/2023. Opinnäytetyö valmistuu 11/2023.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Henkilötietojen käsittely perustuu rekisteröidyn suostumukseen. Tietoja käsitellään voimassa olevan tietosuojalainsäädännön (EU:n yleinen tietosuoja-asetus, 679/2016, ja voimassa oleva kansallinen lainsäädäntö) mukaisesti.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 11.05.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Henkilöstölle järjestetään 1-2-ryhmähaastattelua osallistujien määrästä riippuen. Henkilömääräksi on arvioitu 5-10. Haastattelun kesto on 1-1,5 tuntia.  Asiakkaat ohjautuvat yksilöhaastatteluihin ammattilaisten yhteydenottojen kautta.  Arvioitu asiakasmäärä on 4-8.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa päihde- ja mielenterveyspalvelujen tehtäväaluepäällikkö Hanna Ahokas.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on Myyrmäen päihdepoliklinikan esihenkilö Arja Kanerva.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Sari Huusko,​ sari.huusko@vakehyva.fi,​ 0400 400 637.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Monitoimijuus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluissa -näkökulmia kokemusasiantuntijuuteen.

Allekirjoitus

Marja Puurula vs. Terveysasemapalvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Terveydenhuollon palvelut