§ 7 Yhteistyösopimus  kehitysvammaisten lasten aamupäivä- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-ajan toiminnan järjestämisestä 

Lataa 

VAKEDno-2023-2146

Päätöspäivämäärä

1.6.2023

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 32 §:n mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää:toimialansa sopimuksista, sitoumuksista, sekä  hankinnoista 47 §:n mukaisesti.

Kuvaus

Yhteistyösopimuksessa sovitaan siitä, miten Kasvatuksen- ja koulutuksen toimiala (Kasko) ja Hyvinvointialue toimivat yhteistyössä sopimuksessa tarkoitettujen asiakkaiden aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-ajantoiminnan osalta 1.1.2023 alkaen.

 

Kasko järjestää ja tuottaa perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa voimassa olevien periaatteiden mukaisesti. Aamu- ja iltapäivätoiminnan keskeiset sisällöt määritellään Helsingin kaupungin perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmassa. Lukuvuoden loma-aikoina Kasko tuottaa loma-ajan toimintaa tässä sopimuksessa tarkoitetuille niille asiakkaille, joilla on oman hyvinvointialueen päätös ja jotka ovat kykeneviä asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden osallistumaan ryhmämuotoiseen toimintaan ja hyötyvät siitä. Toimintaan osallistuvan lapsen hyvinvointialue vastaa toiminnan kustannuksista. 

 

Helsingin kaupunki Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala (”Kasko”) laskuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta kehitysvammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnasta sekä loma-ajantoiminnasta kirjanpidon toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Kouluajan aamu- ja iltapäivätoiminta ja loma-ajan toiminta laskutetaan erikseen. Lasten poissaolot eivät vähennä laskutettavia kustannuksia. Henkilöstötarve ei vähene, koska henkilökunta on koko lapsiryhmän resurssia. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa sekä loma-ajantoiminnassa syntyvistä kuljetuskustannuksista vastaa vammaisen lapsen oma hyvinvointialue.

 

Loma-ajan toimintaa järjestetään loma-aikoina niissä Helsingin kaupungin peruskouluissa, joissa on kehitysvammaisten lasten opetusryhmiä ja lomatoimintapaikat valitaan vuosittain hoitotarpeen mukaisesti. Päivittäinen toiminta-aika on klo 8–16.  Poikkeuksellisesti ennen joulu- ja kesälomaa on siirtopäivä, jolloin lomatoiminnassa tarvittavat henkilökohtaiset apuvälineet ja materiaalit siirretään ja loma-ajan toimintaan ja ohjauksesta vastaava henkilökunta perehdytetään lapsiin ja toimintaympäristöön. 

 

Sopijapuolet tiedostavat, että vammaispalveluja koskevaa lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Sopijapuolet sitoutuvat ottamaan huomioon mahdollisista pakottavan lainsäädännön ja viranomaisohjeiden muutoksista aiheutuvat velvoitteet toiminnassaan. Sopimusta ja toimintatapoja tarkistetaan vuoden 2023 aikana soteuudistuksen (mm. rahoitus ja asiakasmaksut) sekä vammaispalvelulain soveltamisalan edellyttämällä tavalla.  Lain sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla (615/2021, Uusimaa-laki) 4 §:n mukaan Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingin kaupungilla on ensisijainen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä asukkailleen sekä muille henkilöille Uudenmaan maakunnassa. Helsingin kaupungin hallintosäännön 4 luvun 8 §:n mukaan sosiaali- ja terveystoimialan tehtävänä on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen.

 

 

 

Päätös

Päätän hyväksyä Helsingin kaupungin Kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen välisen yhteistyösopimuksen kehitysvammaisten lasten aamupäivä- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-ajan toiminnan järjestämisestä. 

Allekirjoitus

Kirsi Leväpelto, toimialajohtaja, Aikuissosiaalityö ja vammaispalvelut

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue