§ 6 Tutkimuslupa: Osallisuus tehostetussa perhetyössä, asiakasvanhemmat osallisina työskentelyssä/ Salla Kantola ja Ada Brusila/ Metropolia-ammattikorkeakoulu

Lataa 

VAKEDno-2023-1640

Päätöspäivämäärä

15.5.2023

Päätöksen tekijä

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä:

Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, mistä vanhempien osallisuus perhetyön prosessissa koostuu, mitkä tekijät siihen vaikuttavat ja miten osallisuutta voisi lisätä. Yhteistyökumppanina opinnäytetyössä on perheiden erityispalvelujen palvelualue; tehostetun perhetyön itäinen yksikkö. Opinnäytetyön tarkoituksena on tuottaa yhteistyökumppanille tietoa, lisätä vanhempien osallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia vahvistavia työtapoja sekä työkaluja vanhempien osallisuuden lisäämiseen perhetyön työprosesseissa. Tutkimuslupa kohdistuu yksikössä asioivien perhetyön asiakasvanhempien haastatteluun. Haastattelut toteutetaan kesällä 2023 ja opinnäytetyö valmistuu arviolta 12/2023. Haastattelut anonymisoidaan.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 24.4.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimus ei aiheuta kustannuksia hyvinvointialueelle.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin          

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon. Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja. Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa lastensuojelun avohuollon palvelujen tehtäväaluepäällikkö Jaana Leppäkorpi.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on vastaava sosiaaliohjaaja Mika Virolainen, Tehostettu perhetyö Itä.

Valmistelija: Erityisasiantuntija Sanna Konttinen, sanna.konttinen@vakehyva.fi, 040 578 0307.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Osallisuus tehostetussa perhetyössä, asiakasvanhemmat osallisina työskentelyssä.

Allekirjoitus

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja Saana Pukkio.

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut