§ 52 Tutkimuslupa: Ylirajaisen lastensuojelun dynamiikan äärellä. Konfliktialueilta Suomeen palaavien lasten parissa tehtävä lastensuojelun sosiaalityö

Lataa 

VAKEDno-2023-2083

Päätöspäivämäärä

19.6.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää useampaa toimialaa koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Kerättävää haastatteluaineistoa käytetään ylirajaisen lastensuojelun käytäntöjen ja dynamiikan tutkimiseen sekä väitöskirja- (HY) että postdoc- (UEF) tutkimuksissa. Aiheena on ylirajaisissa tilanteissa olleiden tai olevien lasten kanssa tehtävä lastensuojelun sosiaalityö. Tutkimuksessa kerätään haastatteluaineistoa tutkimuksen kohteena olevien perheiden kanssa työskennelleiltä sosiaalityöntekijöiltä ja muilta ammattilaisilta, jotka ovat työskennelleet esim. lastensuojelussa, sosiaali- ja kriisipäivystyksessä, maahanmuuttopalveluissa ja/tai aikuissosiaalityössä. Aineistoa analysoidaan laadullisin menetelmin kiinnittäen huomiota ylirajaisten lastensuojelutilanteiden vuorovaikutussuhteisiin, työskentelyssä esiintyviin diskursseihin ja ongelmanmäärittelyn käytäntöihin. Tavoitteena on tuottaa uutta tietoa ylirajaista lastensuojelua koskien ja suosituksia käytännön työn tueksi. Haastatteluaineisto kerätään tutkimusluvan saamisen jälkeen mahdollisimman pian, 1.6.2024 mennessä.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on tullut vireille 25.5.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Tutkimuksella on myönteinen eettinen ennakkoarviolausunto HY:n ihmistieteiden eettisen ennakkoarvioinnin toimikunnalta.

Kustannukset hyvinvointialueelle

Aiheutuvat kustannukset ovat haastatteluihin kuluva aika haastateltavilta ammattilaisilta. Tämä on noin 45 minuuttia - 1,5 tuntia per haastateltava. Haastateltavien määrän ennakoidaan olevan pieni, arvioitu tuntimäärä on 1-5 tuntia. Tutkittavat rekrytoidaan haastattelukutsulla, jonka yhteyshenkilö välittää eteenpäin.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltajat

Tutkimusta puoltaa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiajohtaja Hanna Mikkonen ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueelta toimii tehtäväaluepäällikkö Jaana Leppäkorpi (Lapsiperheiden erityispalvelut).

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Ylirajaisen lastensuojelun dynamiikan äärellä. Konfliktialueilta Suomeen palaavien lasten parissa tehtävä lastensuojelun sosiaalityö.

Allekirjoitus

vs. hyvinvointialuejohtaja Mikko Hokkanen

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut