§ 56 Tutkimuslupa: Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta

Lataa 

VAKEDno-2023-1777

Päätöspäivämäärä

15.8.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää useampaa toimialaa koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta -tutkimuksen tavoitteena on edistää asukkaiden hyvinvointia ja immuunipuolustusta monipuolistamalla asumisyksiköiden piha-alueen luontoa tuomalla sinne marja- ja puutarhakasveja sekä viljelylaatikoita. Tutkimuksen hypoteesi on, että monimuotoisen luonnon lisääminen asumisyksikön piha-alueelle muuttaa elinympäristön ja elimistön mikrobiomia tavalla, joka on yhdistetty parempaan immuunisäätelyyn. Lisäksi oletetaan, että luontoaltistuksella on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. Tutkittavilta kerätään ihon sively ja sylkinäyte mikrobianalyyseja varten, hiusnäyte stressihormoni määritykseen ja hyvinvointia tutkitaan kyselyin. Näytteet ja kyselyt kerätään ennen pihojen muokkausta, 2 kk, 1 ja 2 vuoden jälkeen. Hanke kestää vuoden 2027 loppuun. Tutkittavat rekrytoidaan Autismisäätiön ja Folkhälsanin asumisyksiköistä, joissa voi olla hyvinvointialueen asiakkaita. Tutkittavia rekrytoidaan yhteensä 36, ja tutkimus toteutetaan interventiotutkimuksena. Tutkimuksen toteuttaa Luonnonvarakeskus sekä Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta ja rakennetun ympäristön tiedekunta.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 2.5.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. HUSin alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta pitää tutkimussuunnitelmaa eettisesti hyväksyttävänä ja on antanut sille puoltavan lausunnon.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Kyselyissä ja näytteenotossa avustaminen vie asumisyksiköiden työntekijöiden työaikaa, mutta he eivät ole suorassa työsuhteessa hyvinvointialueeseen. Tutkija sopii tarkemmasta toteutuksesta kyseisten asumisyksiköiden johtajien kanssa.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltajat

Tutkimuksen toteutusta hyvinvointialueella puoltaa vanhuspalvelujen toimiajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueelta toimii neuvonnan ja asiakasohjauksen tehtäväaluepäällikkö Maija Väänänen.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Hyvinvointia asumisyksiköihin lisäämällä pihaluonnon monimuotoisuutta.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut