§ 57 Työterveyshuollon palveluiden hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-1289

Päätöspäivämäärä

24.8.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 46 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asian valmistelija: hankinnan erityisasiantuntija Anna-Elina Kyllönen

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on työterveyshuollon palvelut sisältäen lakisääteiset työterveyshuollon palvelut sekä yleislääkäritasoisen sairaanhoidon Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstölle. Sopimuskausi on 01.01.2024-31.12.2025. Määräaikaisen sopimuskauden jälkeen sopimusta voidaan jatkaa toistaiseksi voimassa olevana.

Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskauden ajalle on noin 12 000 000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin.

Hankintamenettely

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on julkaissut 26.6.2023 Sosiaalipalvelut ja muut erityispalvelut-​hankintailmoituksen HILMA-​portaalissa. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Tarjousten jättämisen määräaika oli 22.8.2023 klo 10:00.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa määriteltiin hankittavalle palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 1.8.2023 14:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 9.8.2023.

Tarjousten jättämisen määräaikaan, 22.8.2023 klo 10:00, mennessä saapui yhteensä kaksi (2) tarjousta seuraavilta tarjoajilta:

Lääkärikeskus Aava Oy

Suomen Terveystalo Oy

 

Hankintamenettelyllä valitaan yksi (1) Toimittaja.

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkistaminen

Referenssit

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajalla tuli olla vähintään yksi referenssi työterveyshuollon palveluiden tuottamisesta henkilöstön kooltaan vähintään 1 500 henkilön suuruisille yrityksille/yhteisöille ajalla 7/2020–7/2023.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin lisäselvitysten perusteella, että Lääkärikeskus Aava Oy ei täytä tarjoajille asetettua soveltuvuusvaatimusta referenssin osalta. Lääkärikeskus Aava Oy ei täyttänyt referenssivaatimusta henkilöstön vähimmäismäärän osalta tarjouspyynnössä määriteltynä ajanjaksona.

Hankintalain (1397/2016) 86 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla. Hankintayksikkö voi vaatia, että riittävä kokemus osoitetaan viittaamalla aiemmin toteutettuihin sopimuksiin. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Edellä mainituin perustein Hankintayksikkö hylkää Lääkärikeskus Aava Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena. Suomen Terveystalo Oy täytti tarjouspyynnössä asetetun soveltuvuusvaatimuksen referenssin osalta. 

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Tarjousten tarkastamisessa todettiin, että Suomen Terveystalo Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen. Suomen Terveystalo Oy on toimittanut tarjouksensa liitteenä eri hintaliitteen, mikä tarjouspyynnössä on pyydetty toimittamaan.

Hankintalain (1397/2016) 113 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran ja palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että hankintayksikön on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun vuoksi hylättävä tarjouspyynnön vastaiset tarjoukset, ja että tarjoaja vastaa tarjouksensa sisällöstä. Tarjouksia arvioidaan ainoastaan niistä ilmenevien tietojen perusteella.

Edellä mainituin perustein Hankintayksikkö hylkää Suomen Terveystalo Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Päätös

Päätän hylätä Lääkärikeskus Aava Oy:n 18.08.2023 päivätyn tarjouksen sekä Suomen Terveystalo Oy:n 21.08.2023 päivätyn tarjouksen koskien työterveyshuollon palveluiden hankintaa tarjouspyynnön vastaisina edellä mainituin perustein.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta