Terveydenhuollon palvelut -jaosto, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Alueellisen hyvinvointikertomus- ja -suunnitelmaluonnoksen esittely

VAKEDno-2023-515

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen 

Hyvinvointialue seuraa asukkaittensa elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin sekä raportoi asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä aluevaltuustolle vuosittain. Hyvinvointialueella laaditaan valtuustokausittain alueellinen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma, jossa on kuvattuna alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin tila, niihin vaikuttavat tekijät sekä kirjattu valtuustokausittaiset tavoitteet ja toimenpiteet asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 611/2021.)  Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma sisältää ikäryhmäkohtaisen hyvinvointitiedon sekä suunnitelmat lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden osalta. Jokaisen ikäryhmän osalta kertomuksessa ja -suunnitelmissa on huomioitu vammaiset henkilöt sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluva väestö.   

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinta aloitettiin talven 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana toteutetulla tiedonkeruulla, jonka jälkeen lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden hyvinvointiryhmät koostivat tiedosta keskeiset nostot eri ikäisen väestön hyvinvoinnin ja terveyden vahvuuksista, huolenaiheista ja ilmiöistä. Kevään 2023 aikana käytiin myös ensimmäiset alueelliset HYTE-neuvottelut Vantaan ja Keravan kaupunkien, HUS-yhtymän ja järjestötoimijoiden kanssa. Kerätyn tiedon, ikäryhmäkohtaisten hyvinvointiryhmien nostojen sekä HYTE-neuvottelujen tulosten pohjalta lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta asetti toukokuun kokouksessaan hyvinvointisuunnitelmalle painopistealueet. Painopistealueet ovat palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, mielen hyvinvointi, sosiaaliset suhteet sekä hyvinvointihaasteiden ennaltaehkäisy. 

Painopisteiden määrittelyn jälkeen ikäryhmäkohtaiset hyvinvointiryhmät työstivät painopistekohtaiset tavoitteet eri ikäryhmittäin. Hyvinvointisuunnitelman yleiseen osioon kirjattiin lisäksi koko hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä koskevia tavoitteita. Kesäkuussa järjestettiin noin 80 osallistujan työpaja keskeisten toimenpiteiden tunnistamiseksi. Toimenpidetyöpajaan osallistui hyvinvointialueen asiantuntijoiden lisäksi laaja joukko sidosryhmiä, mukaan lukien osallistujia järjestöistä, poliisista, seurakunnista sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien toimialoilta. Työpajan tulosten pohjalta ikäryhmäkohtaiset hyvinvointiryhmät työstivät tavoitteiden alle toimenpiteet. Hyvinvointisuunnitelman yleiseen osioon kirjattiin lisäksi koko hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä koskevia toimenpiteitä.  

Hyvinvointikertomus- ja -suunnitelmaluonnokset ovat siinä vaiheessa, että niihin toivotaan laajasti kommentteja sekä hyvinvointialueen sisäisiltä toimijoilta että asukkailta, asiakkailta ja sidosryhmiltä.  

Ehdotus

Jaosto päättää käydä keskustelua ja antaa evästystä alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman jatkovalmisteluun.

Päätös

Terveydenhuollon palvelut -jaosto merkitsi tiedoksi alueellisen hyvinvointikertomus- ja -suunnitelmaluonnoksen esittelyn ja päätti todeta seuraavaa:

  • Jaostossa nähdään tärkeänä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen laajassa näkökulmassa sekä yhdyspintojen tunnistaminen ja seuranta niin kaupunkien, seurakuntien kuin muiden sidosryhmien välillä. Myös tietoisuus yhdyspintasopimuksista ja -työstä korostuu. Jaosto painottaa täten viestinnän merkitystä asukkaiden ja luottamushenkilöiden tietoisuuden lisäämiseksi. 
  • Jaosto kiinnittää huomiota siihen, että hyvinvointikertomus on analyysiosuudeltaan onnistunut ja hyvinvointisuunnitelmassa puolestaan on tunnistettu tärkeitä HYTE-toimenpiteitä. 
  • Jaosto katsoo tärkeäksi, että jatkovalmistelussa tunnistetaan ja priorisoidaan kiireellisimmät toimenpiteet. Lisäksi jaosto pitää tärkeänä, että jatkotyössä fokus pysyy ja tarkentuu nimenomaan HYTE-yhteistyöhön ja -toimenpiteisiin. Hyvinvointialue voi edistää suoraan sote- ja pelastuspalveluita strategian mukaisesti, mutta laajempaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen tarvitaan mukaan kumppaneita. Toimenpiteiden tuleekin olla sellaisia, jotka edellyttävät eri toimijoiden yhteistyötä.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko, kati.liukko@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Anniina Pylsy saapui asian käsittelyn aikana klo 16.38.

Tuire Kaimio saapui asian käsittelyn aikana klo 16.40.

Pia Tasanko-Lavikainen poistui asian käsittelyn päätteeksi klo 17.22.