Tarkastuslautakunta, kokous 20.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Viranhaltijoiden kuuleminen hyvinvointialueen vuoden 2021 taloudesta ja toiminnasta

VAKEDno-2022-119

Perustelut

Asian valmistelija: Hannamari Harju

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2021 hallituksen esityksen koskien hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamista. Lakisuudistusten pohjalta Suomeen perustetaan uudet hyvinvointialueet ja uudistetaan koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimen palvelut.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021, voimaanpanolaki) 8 §:n mukaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa. Hyvinvointialueen kunnat, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistoiminta-alueet, sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit ja alueet pelastustoimet sopivat väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanosta.   

Voimaanpanolain 10 §:n mukaan väliaikainen valmistelutoimielin johtaa toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelua ja käyttää sitä koskevaa päätösvaltaa sekä vastaa tehtäviinsä liittyvästä puhevallan käyttämisestä aluevaltuuston toimikauden alkuun asti.   

Valmistelutoimielimen tehtävänä on yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, joista tehtäviä ja niitä hoitavaa henkilöstöä siirtyy hyvinvointialueelle:  

1) selvittää hyvinvointialueille siirtyvä henkilöstö ja valmistella aluevaltuustolle ehdotukset henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja -sopimuksiksi;  

2) osallistua hyvinvointialueelle siirtyvän irtaimen ja kiinteän omaisuuden selvittämiseen;  

3) osallistua hyvinvointialueelle siirtyvien sopimusten ja näitä koskevien oikeuksien ja velvollisuuksien selvittämiseen;  

4) osallistua hyvinvointialueelle siirtyvien hallinto- ja palvelutehtävien hoitamista tukevien tieto- ja viestintäteknisten järjestelmien ja ratkaisujen selvittämiseen;  

5) valmistella hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon järjestämistä sekä tilintarkastajan valintaa;  

6) päättää hyvinvointialueen vuosien 2021 ja 2022 talousarviosta;  

7) osallistua ensimmäisten aluevaalien järjestämiseen;  

8) valmistella muut hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämiseen välittömästi liittyvät asiat;  

9) valmistella ja toteuttaa edellä 1–8 kohtia koskeva riskienhallinta.  

Valmistelutoimielimen toimivalta on rajoitettu siten, että se voi:  

1) ottaa henkilöitä vain määräaikaiseen virka- tai työsopimussuhteeseen hyvinvointialueeseen siten, että määräaika päättyy viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023;  

2) tehdä hyvinvointialuetta sitovia sopimuksia vain määräaikaisesti voimassa oleviksi siten, että määräaika päättyy viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023.  

Menettelyyn valmistelutoimielimessä sovelletaan hyvinvointialueesta annetun lain säännöksiä.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on aloittanut toimintansa elokuussa 2021. Oheismateriaalina on VATE:n pöytäkirjat ajalta 18.8.2021-16.2.2022. 

Tarkastuslautakunta on 8.4. kokouksessaan § 5 merkinnyt tiedoksi vuoden 2021 tilinpäätöksen. Tämän pohjalta tarkastuslautakunnan tulee laatia arviointikertomus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toiminnasta.  

Arviointikertomusta varten kuullaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytöä sekä hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkasta. 

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää kuulla Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytöä sekä hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkasta.

 

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkydön ja hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkasen kuulemisen. 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi

Kokouskäsittely

Timo Aronkytö saapui kokoukseen 17.10. 

Timo Valtonen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo. 17.17.

Timo Aronkytö poistui kokouksesta 17.55. 

Mikko Hokkanen poistui kokouksesta 18.00.