§ 13 Tutkimuslupa: Opas lasten ja nuorten kiintymyssuhdevaurioiden huomioimiseen sijaishuollossa/ Hagelberg Jenna ja Helminen Annamari/ Laurea-ammattikorkeakoulu

Lataa 

VAKEDno-2023-2741

Päätöspäivämäärä

24.8.2023

Päätöksen tekijä

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tässä AMK-opinnäytetyössä laaditaan opas, jonka tavoitteena on lisätä kuntouttavan laitosyksikön työntekijöiden ymmärrystä sijoitettujen lasten ja nuorten traumoista, niiden vaikutuksista kiintymyssuhdehäiriöihin sekä opastaa ammattilaisia kiintymyssuhdevaurioiden huomioimiseen ja korjaamiseen sijaishuollossa. Opasta voi käyttää tukena ohjaajan perustyössä sekä osana uuden työntekijän tai opiskelijan perehdytystä. Yhteistyökumppanina hyvinvointialueella on kuntouttavan sijaishuollon yksikkö, Asola-osasto. Opinnäytetyöhön kerätään erityyppistä aineistoa, mutta tämä tutkimuslupa kohdistuu Asolan työntekijöille pidettävään ryhmähaastatteluun, jossa kartoitetaan heidän toiveitaan oppaan sisältöön liittyen. Haastatteluaineisto anonymisoidaan. Aineiston keruu toteutetaan 8/2023–10/2023. Opinnäytetyön arvioitu valmistumisaika on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 17.7.2023. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 9.8.2023 ja 18.8.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Osallistuminen ryhmähaastatteluun noin 2 tuntia per henkilö. Lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia liittyen Asolan henkilöstölle välitettävään haastattelumateriaaliin.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa lastensuojelun sijaishuollon palvelujen tehtäväaluepäällikkö Anna Klingenberg-Peltola.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on kuntouttavan sijaishuollon yksikön Asola-osaston vastaava ohjaaja Sanna Peltonen.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Sanna Konttinen,​ sanna.konttinen@vakehyva.fi,​ 040 578 0307

 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Opas lasten ja nuorten kiintymyssuhdevaurioiden huomioimiseen sijaishuollossa.

Allekirjoitus

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja Saana Pukkio

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut