Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta, kokous 7.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Paperittomat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

VAKEDno-2023-3218

Perustelut

Maahanmuuttajapalvelujen päällikkö Minna Tuovinen kertoo paperittomien palveluista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sekä hallituksen esittämistä lakimuutoksista ja niiden mahdollisista vaikutuksista hyvinvointialueen toimintaan.

Edellisen hallituksen toimesta laittomasti maassa oleville velvoitettiin järjestämään välttämättömiä palveluja 1. tammikuuta 2023 alkaen. Uusi hallitus valmistelee lakiesitystä laittomasti maassa olevien terveydenhuollon rajoittamista osana laajempaa maahanmuuttolain uudistusta. Muutoksessa laittomasti maassa olevilta poistetaan oikeus muihin kuin kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaan eli palataan tältä osin viime vaalikautta edeltäneeseen oikeustilaan. Hyvinvointialueilla ei jatkossa olisi velvoitetta järjestää laittomasti maassa oleville välttämättömiä- tai muita terveydenhuollon palveluja. Hyvinvointialueen ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa palveluja, vaan halutessaan se voi tarjota myös välttämättömät palvelut edelleen. 

Ehdotus

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta merkitsee maahanmuuttajapalvelujen päällikön esitelmän tiedoksi ja käy keskustelua aiheesta. 

Päätös

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta merkitsi maahanmuuttajapalvelujen päällikön esitelmän tiedoksi ja kävi keskustelua muun muassa siitä, tuleeko neuvottelukunta lausumaan hallituksen lakiesityksestä. Neuvottelukunta toteaa, ettei esitystä toistaiseksi ole sisällytetty hallituksen lainsäädäntösuunnitelmaan. Tämän takia neuvottelukunta arvioi lausunnon kirjoittamista uudelleen myöhemmissä kokouksissaan. 

Kokouskäsittely

Niina Pahtela saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana klo 17.37.