§ 25 Lapsiperheiden kotipalvelun suorahankinta Koti- ja sairaanhoitopalvelu Hoivalähde Oy:ltä

Lataa 

VAKEDno-2023-672

Päätöspäivämäärä

6.9.2023

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 47 § mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. 

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hankkii lapsiperheiden kotipalvelua kilpailutetun puitesopimuksen kautta. Kilpailutus on astunut voimaan 1.1.2022 ja hyvinvointialue käyttää ensisijaisesti kilpailutettuja palveluntuottajia. Edellisen sopimuskauden aikana on turvauduttu asiakaskohtaiseen suorahankintaan tilanteissa, jolloin puitesopimuskumppanit eivät ole pystyneet tuottamaan tarvittua palvelua, eikä heillä ole kapasiteettia ottaa lisää asiakkaita. Koti- ja sairaanhoitopalvelu Hoivalähde Oy on ollut suorahankintakumppani vuonna 2021 ja 2022, ja heidän palveluissaan on useita asiakasperheitä, joiden palveluprosessi on kesken. Lisäksi palvelua tarvitaan lisääntyneen kysynnän vuoksi myös uusille asiakkaille. Lapsiperheiden kotipalvelua ostetaan ensisijaisesti niissä tilanteissa, joissa on kyse sosiaalihuoltolain 45 § mukaisesta kiireellisestä avuntarpeesta. Koti- ja sairaanhoitopalvelu Hoivalähde Oy ei ole uuden kilpailutuksen valittujen palveluntuottajien joukossa. Asiakkaiden etu huomioiden, palveluntuottajan vaihtumista sopimuskauden vaihtumisesta johtuen ei pidetä tarkoituksenmukaisena. 

 

Hankintalainsäädännön mukaisesti sovelletaan 12 luvun 110 § Suorahankinta erityistilanteissa. Silloin hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa tämän luvun mukaisissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi.  

 

Suorahankintapäätös on voimassa 31.12.2023 asti. Päätöksen liitteenä olevassa sopimusasiakirjassa on määritelty hankinnan kohteena olevat asiakkaat. Liite on salainen. Palvelun hinta on 47,90 €/tunti (Alv 0%).

 

Lapsiperheiden kotipalvelu on sosiaalihuoltolain 18 a § mukaista toimintaa, johon lapsiperheillä on oikeus perheen huolenpitotehtävän turvaamiseksi, jos lapsen hyvinvoinnin turvaaminen ei sairauden, synnytyksen, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakykyä alentavan syyn tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella ole mahdollista. Päätös lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisestä perustuu yksilökohtaiseen palvelutarpeen arviointiin.  

Päätös

Päätän hankkia lapsiperheiden kotipalvelun Koti- ja sairaanhoitopalvelu Hoivalähde Oy:ltä. 

Allekirjoitus

Reetta Voutilainen, perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta