§ 27 Tutkimuslupa: Psykofyysinen lähestymistapa ja keholliset keinot nuorten mielenterveyden edistämiseksi/ Mirva Kuula-Harimaa/ Metropolia-ammattikorkeakoulu

Lataa 

VAKEDno-2023-3167

Päätöspäivämäärä

18.9.2023

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

YAMK-opinnäytetyön tavoitteena on vahvistaa Nuortenkeskus Nupin hoidonantajien osaamista nuorten mielenterveyden tukemisessa. Opinnäytetyössä kartoitetaan Nupin työntekijöillä jo käytössä olevia psykofyysisiä ja kehollisia keinoja nuorten mielenterveyden tukemiseksi sähköisen kyselylomakkeen avulla. Tehdyn kyselyn pohjalta tarkentuu työntekijöille psykofyysisestä lähestymistavasta ja kehollisista keinoista järjestettävän koulutuksen sisältö. Koulutuksen aineistoista kootaan lisäksi kirjallinen perehdytysmateriaali työntekijöiden käyttöön. Tutkimusaineisto anonymisoidaan. Aineisto kerätään ajalla 9–12/2023 ja opinnäytetyön arvioitu valmistumisaika on 6/2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 29.8.2023. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 8.9.2023 ja 15.9.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Koulutuskokonaisuutta varten toteuttava sähköinen tiedonkeruu koulutuksen aiheista sekä informointi työskentelyyn, yhteensä 30 min per työntekijä. Lisäksi koulutuksen kesto 1 x 90 min ja 1 x 60 min per työntekijä.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa lapsiperheiden psykososiaalisten palvelujen tehtäväaluepäällikkö Marjo van Dijken.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on nuorten psykososiaalisten palvelujen yksikön esihenkilö Johanna Haukka.       

Valmistelija

Erityisasiantuntija Sanna Konttinen, sanna.konttinen@vakehyva.fi, 040 578 0307.                                                            

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Psykofyysinen lähestymistapa ja keholliset keinot nuorten mielenterveyden edistämiseksi.

Allekirjoitus

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja Reetta Voutilainen

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut