§ 67 Uusi ohjausryhmän nimeäminen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen VaKe-Hyva-Hyvät palvelut (RRP) ja Vantaa-Kerava-sote-asukkaan asialla (Tulevaisuuden sote-keskus ohjelma) hankkeille

Lataa 

VAKEDno-2023-238

Päätöspäivämäärä

26.9.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Tehdään uusi ohjausryhmän nimeämispäätös ohjausryhmän jäsenissä tapahtuneiden muutosten vuoksi.

  • Ohjausryhmään aiemmin osallistuneen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen palvelualuejohtajan tilalla ohjausryhmään nimetään tällä päätöksellä Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja.
  • Ohjausryhmään aiemmin osallistuneen asiantuntija- ja kehittämispalveluiden kehittämispäällikön ja RRP-hankepäällikön tilalle ohjausryhmään nimetään tällä päätöksellä TKIO-tehtäväaluepäällikkö.
  • Ohjausryhmän jäseneksi lisätään tällä päätöksellä konsernipalveluiden tietohallinnon arkkitehtuuri- ja tiedolla johtamisen palveluista tietohallintopäällikkö.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 5 luvun 31 §:n mukaan Hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää useampaa toimialaa koskevien työryhmien jäsenten nimeämisestä.

Kuvaus

Tehdään uusi ohjausryhmän nimeämispäätös ohjausryhmän jäsenissä tapahtuneiden muutosten vuoksi.

 

Taustaa VaKeHyva - Hyvät palvelut (RRP) hanke:

Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisen Vantaan ja Keravan VaKeHyva - Hyvät palvelut RRP-hankkeen keskiössä on koronapandemian takia aiheutuneen hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan hoitaminen. Hoitotakuun toteutumista edistetään myös vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista sekä ottamalla käyttöön palvelumuotoiltuja digitaalisia innovaatioita. Vuosien 2023–2025 aikana vahvistetaan hyvinvointialueen palvelujen laatua ja kustannusvaikuttavuutta kehittämällä mm. vaikuttavuusperusteista johtamista ja tiedolla johtamista.

VaKeHyva - Hyvät palvelut RRP-hankkeen avulla tehtävää kehittämistyötä toimeenpannaan seuraavien kehittämiskärkien kautta:

Investointi 1:

  • HyväTerveyskeskus
  • HyväPerhekeskus
  • HyväIkä
  • 1 b) Erikseen määriteltyjen digitaalisten toimintamallinen käyttöönotto ja jalkauttaminen

Investointi 2:

  • HyväHyte

Investointi 3:

  • Vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta

Investointi 4:

  • Digitaaliset innovaatiot

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue haki 6.10.2022 päivätyllä hakemuksella 13 216 037 € valtionavustusta VaKeHyva - Hyvät palvelut hanke RRP hankkeelle. Hanke liittyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle hankeavustuksena yhteensä 10 242 000 euroa valtionavustusta.

 

Taustaa Vantaa-Kerava-sote-asukkaan asialla hanke:

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hankkeessa kehitetään ja parannetaan palveluprosesseja, edistetään henkilöstön työn tuloksellisuuttaa ja parannetaan palvelujen saatavuutta ja laatua. Lisäksi alueelle halutaan kehittää digitalisaatioon liittyviä toimintamalleja.

Ennaltaehkäisyn ja ennakoinnin painopisteenä on asukkaiden arjen hyvien valintojen tukeminen sekä toimintakyvyn ylläpito. Lisäksi halutaan kaventaa asukkaiden hyvinvointieroja sekä siirtää toiminnan painopistettä varhaisempiin palveluihin. Monialaisuudella ja yhteen toimivuudella käsitetään sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden, perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sivistystoimen ja sotetoimijoiden välillä tapahtuvien hoito- ja palveluketjujen kehittämistä asiakkaan kannalta sujuviksi kokonaisuuksiksi. Kustannusten nousua hillitään nopeuttamalla palveluihin pääsyä ja virtaustehokkuutta.

Vantaa-Kerava Tulevaisuuden sote-keskusta kehitetään viiden kärjen kautta:

1) tulevaisuuden sote-keskuskonsepti,

2) neuvonta ja asiakasohjaus,

3) vastaanottopalvelut,

4) lasten, nuorten ja perheiden palvelut, sekä

5) mielenterveys- ja päihdepalvelut.

Vantaan kaupunki haki 14.10.2021 päivätyllä hakemuksella 5 483 194 euroa valtionavustusta Vantaa-Kerava-sote – Asukkaan asialla nimiseen hankkeeseen. Hanke liittyy Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus – ohjelman tavoitteiden toteuttamiseen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Valtionavustus täydentää 30.6.2020 hankkeelle myönnettyä valtionavustusta (VN/10655/2020). Hankkeelle on myönnetty 20.12.2021 kirjatun päätöksen mukaisesti lisärahoitusta 5 483 194 euroa vuosille 2022 ja 2023.

Valtionavustuspäätösten VN/27115/2022 (8.12.2022) sekä VN/26196/2021 (20.12.2021) mukaisesti VaKe-Hyva-Hyvät palvelut (RRP) ja Vantaa-Kerava-sote-asukkaan asialla (Tulevaisuuden sote-keskus ohjelma) hankkeille tulee olla ohjausryhmä, jossa on kattava edustus hankkeessa mukana olevista toimijoista ja keskeisistä sidosryhmistä ( Suomen kestävän kasvun ohjelma) sekä perustason sosiaali- ja terveydenhuollosta, perusterveydenhuollon yksiköstä sekä sosiaalialan osaamiskeskuksista ja alueella toimivista kolmannen sektorin toimijoista (Tulevaisuuden sote-keskus ohjelma). Ohjausryhmä voi olla yhteinen hyvinvointialueen muiden sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden kanssa.

Kullaakin hankkeella on oma valvoja STM:ssä. Valvoja toimii hankkeen yhdyshenkilönä ministeriössä ja seuraa ministeriön edustajana hankkeen edistymistä hankesuunnitelman mukaisesti. Valvoja ei ole ohjausryhmän varsinainen, mutta hänet tulee kutsua hankkeen ohjausryhmän kokouksiin ja ohjausryhmän pöytäkirjat tulee toimittaa hänelle tiedoksi.

 

Ohjausryhmän tavoitteet:

Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla (Tulevaisuuden sote-keskus) ja VaKe-Hyva-Hyvät palvelut (RRP) -hankkeiden ohjausryhmän työn tavoitteena 

  • seurata hankkeiden etenemistä, ohjata ja varmistaa, että hankkeet etenevät suunnitellusti
  • linjata raportoitavia asioita,
  • huolehtia hankkeen sidosryhmätyöstä,
  • varmistaa, että hanke tukee hyvinvointialueen perustamista,
  • antaa näkemyksiä ja neuvoja keskeisiin asioihin, kuten tavoiteltaviin hyötyihin, tavoitteisiin, toiminnan haasteisiin ja riskeihin, ja
  • varmistaa hankkeiden tiedonkulku ja yhteistyö hyvinvointialueen sekä THL:n, hankkeen valvojien ja muiden keskeisten yhteistyökumppanien välillä.

 

Lisätietoja antaa Marja Veikkolainen, hankepäällikkö

 

Aiemmat ohjausryhmän nimeämispäätökset:

VaKe-Hyva- Hyvät palvelut (RRP) ja Vantaa-Kerava-sote: Asukkaan asialla (Tulevaisuuden sote-keskus) hankkeet siirtyivät 1.1.2023 toimintansa aloittaneen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vastuulle, tämän vuoksi johtoryhmän jäsenten nimeämisestä tehtiin päätös 23.03.2023 VAKEDno 2023-238

Päätös

Päätän

a) nimetä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta ohjausryhmään seuraavat henkilöt

palvelualuejohtaja, asiantuntija- ja kehittämispalvelut (pj.)

tehtäväaluepäällikkö, TKIO (varapj)

toimialajohtaja, lasten, nuorten ja perheiden palvelut

toimialajohtaja, aikuissosiaalityö ja vammaispalvelut

toimialajohtaja, vanhusten palvelut

toimialajohtaja, terveydenhuollon palvelut

toimialajohtaja, konsernipalvelut

palvelualuejohtaja, suun terveydenhuollon palvelut

palvelualuejohtaja, perheitä tukevat palvelut

palvelualuejohtaja, järjestämisen tuen ja hankintojen palvelut

johtava kehittämistyön asiantuntija, asiantuntija- ja kehittämispalvelut

tietohallintojohtaja, tietohallinto

tietohallintopäällikkö, arkkitehtuuri- ja tiedolla johtamisen palvelut

hallintopäällikkö, asiakkuus- ja ICT-kehittämispalvelut

 

b) Vake Hyva – Hyvät palvelut ja Vantaa-Kerava sote: asukkaan asialla hankkeista

hankepäällikkö / Vantaa-Kerava sote: asukkaan asialla hanke

viestintäsuunnittelija / viestintä

erityisasiantuntija (siht.) / hankekehittäminen

erityisasiantuntija / VaKe Hyva – Hyvät palvelut (RRP) hanke, Investointi 3.

projektipäälliköt / Vantaa-Kerava sote: asukkaan asialla hanke

projektipäälliköt / VaKe Hyva – Hyvät palvelut (RRP) hanke

 

c) Kutsutaan ohjausryhmään Vake Hyva – Hyvät palvelut ja Vantaa-Kerava sote: asukkaan asialla hankkeiden valvojat STM, koordinaattori ja kehittämispäällikkö THL:stä sekä sidosryhmäyhteistyön edustajat

d) todeta, että kokousten valmisteluvastuu on hankepäälliköllä

j) todeta, että kokouksen tekninen sihteeri nimitetään hanketoimistosta

k) todeta, että ohjausryhmän kokouksiin kutsutaan tarpeen mukaan myös muita johtajia ja asiantuntijoita.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut