Terveydenhuollon palvelut -jaosto, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Terveydenhuollon palvelut -jaoston työpajatyöskentely koskien terveydenhuollon palvelujen toimialan palveluverkkoa

VAKEDno-2023-3646

Perustelut

Asian valmistelijat: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja, hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko

Terveydenhuollon palvelujen toimiala muodostuu kolmesta palvelualueesta, jotka ovat sairaalapalvelujen palvelualue, terveysasemapalvelujen palvelualue ja suun terveydenhuollon palvelualue. Terveydenhuollon palvelut -jaosto on jo aiemmin käsittelyt terveydenhuollon palvelujen toimialan palveluverkkoa kokouksissaan 10.5.2023 (§ 11, § 12) ja 22.8.2023 (§ 18). Lisäksi aluevaltuusto on osaltaan käsittelyt hyvinvointialueen palveluverkkoa aluevaltuuston talous- ja strategiaseminaarissa 25.9.2023.

Palveluverkolla tarkoitetaan kansalliseen lainsäädäntöön, paikallisiin linjauksiin ja asukkaiden palvelutarpeeseen perustuvaa, yhden tai useamman toimialan palveluiden muodostamaa kokonaisuutta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnittelun keskeisenä tavoitteena on alueen asukkaiden palvelutarpeiden mukaisen taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan sekä monikäyttöisen palveluverkon kehittäminen. Palveluverkkosuunnitteluprosessissa arvioidaan ja ennakoidaan palvelutarpeiden muutoksia, palvelujen kehittämistarpeita sekä keinoja vastata muuttuviin tarpeisiin.

Tarkoituksena on tässä terveydenhuollon palvelut -jaoston kokouksessa syventyä toimialan palveluverkkoon työpajatyöskentelyn kautta ja saada jaoston näkemyksiä palveluverkon strategisesta kehittämisestä. Työpajassa on tarkoitus tarkastella sekä toimialan mahdollisia, nopeaa ratkaisua vaativia erityiskysymyksiä, että tulevaisuuteen tähtäävää palveluverkon kehittämistyötä, jossa tavoitteena on varmistaa tarvittavien palvelujen toteutuminen vuonna 2030. Pohdittavia kokonaisuuksia ovat muun muassa:

  • Asiakkaiden palvelutarve ja siinä tapahtuvat muutokset
  • Väestörakenteen muutokset alueittain; mihin hyvinvointialueen tulee varautua vuoteen 2030 mennessä
  • Teknologian kehittyminen ja -käytön mahdollistaminen
  • Tuotettavien palveluiden sijainti ja palvelujen tuottamistapa
    • Lähipalvelut
    • Keskitettävät palvelut
    • Liikkuvat palvelut
    • Ostopalvelut
    • Palveluseteli
  • Henkilöstön saatavuus ja siihen liittyvät ennusteet
  • Palvelutuotannon tilakysymykset

 

Luonnos työpajatyöskentelyn toteutuksesta ja käsiteltävistä aihealueista on oheismateriaalina. Työpajan alustava sisältö:

  • Toimialajohtajan esittely kyseisen toimialan palveluverkosta (tiivistys aiemmasta keskustelusta, nostoja päivän työpajaa varten)
  • Työpajan ohjeistus (järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos)
  • Työpaja pienryhmissä 
  • Työpajan tulosten purku

 

Työpajassa käsiteltävät kokonaisuudet:

  1. Toimialan mahdolliset, nopeaa ratkaisua vaativat erityiskysymykset palveluverkkoon liittyen
  2. Keskitetyt palvelut
    • Mitä palveluja pystytään tuottamaan / on järkevää tuottaa keskitettyinä palveluina vuonna 2030? Mitä tarkoitetaan keskitetyillä palveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Keskitettyjen palvelujen sijainti ja henkilöstön saatavuus? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
  3. Lähipalvelut
    • Mitä palveluja pitää pystyä tuottamaan lähipalveluina vuonna 2030? Miksi juuri nämä palvelut? Mitä tarkoitetaan lähipalveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla palveluittain? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Miten kielelliset asiat huomioidaan lähipalveluissa? Miten henkilöstön saatavuus huomioidaan lähipalveluiden toimipisteiden suunnittelussa? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
  4. Teknologiset palvelut / etäpalvelut
    • Missä palveluissa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää uusia teknologisia ratkaisuja nykyistä paremmin? Mitä palveluja voidaan tuottaa tai korvata kokonaan teknologian avulla? Millä periaatteilla teknologisia ratkaisuja lähdetään kehittämään? Mitä toimenpiteitä teknologisten ratkaisujen käyttöönotto tarvitsee? Mitä vaikutuksia ratkaisujen käyttöönotossa on huomioitava (mm. fyysisten tilojen tarpeen väheneminen, henkilöstön ja asiakkaiden osaamisen vahvistaminen jne.)?
  5. Liikkuvat palvelut
    • Mitä palveluja tuotamme liikkuvina palveluina? Muuta liikkuvaa osaamista, mitä voidaan hyödyntää niin, että palvelut kulkevat asiakkaiden luo? Mitä lisäarvoa liikkuvat palvelut tuovat muihin palveluihin nähden, miksi juuri näitä palveluja on tärkeä tuottaa liikkuvina?  Korvaavatko liikkuvat palvelut muita palveluja vai täydentävätkö palvelun saatavuutta?
  6. Monituottajamallin hyödyntämisen mahdollisuudet
    • Miten palveluverkossa näkyy osto-/ järjestötoiminnan palvelut ja toimipisteiden sijainnit? Mitä tavoitellaan vuodelle 2030? Miten luomme ennustettavuutta palveluntuottajaverkostollemme?

 

Työpajan tulokset liitetään osaksi pöytäkirjaa. Työpajan kautta on tarkoitus antaa toimialalle evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Tausta-aineistona työpajaa varten esityslistan oheismateriaalina on:

  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveydenhuollon palvelujen toimialan palveluverkon tausta-aineisto
  • Työpajatyöskentelyn toteutus ja käsiteltävät aihealueet

Ehdotus

Esittelijä: Kati Liukko, Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja, kati.liukko@vakehyva.fi

Terveydenhuollon palvelut -jaosto pitää kokouksessaan työpajan koskien terveydenhuollon palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antaa työpajassa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Työpajan tuotokset lisätään pöytäkirjan liitteeksi ja toimitetaan tiedoksi aluehallitukselle.

Päätös

Terveydenhuollon palvelut -jaosto hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko, kati.liukko@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Risto Tamminen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 17.33.

Oskari Iivarinen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 17.36.

Riikka Liljeroos saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 17.40.

Maarit Raja-Aho poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 17.42.