§ 76 Tutkimuslupa / Tapaustutkimus: Uuden perehdyttämisohjelman kehittäminen organisaation tietohallinnossa

Lataa 

VAKEDno-2023-3107

Päätöspäivämäärä

10.10.2023

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualueen johtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista.

Kuvaus

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Jyväskylän yliopistoon tehtävän pro gradu-tutkimuksen tavoitteena on selvittää uuden perehdyttämisohjelman sopivuutta uuden työntekijän sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietohallinnon tarpeisiin. Tutkimuksen tuloksien sekä aiheen teorian pohjalta laaditaan kehitysehdotuksia edistämään ohjelman vastaavuutta kohderyhmien tarpeeseen. Tutkimusmenetelmänä käytetään laadullista tapaustutkimusta. Tutkimuksen aineisto kerätään puolistrukturoiduilla haastatteluilla, sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen perehdytysohjelman materiaalilla ja muilla tutkimuksen kannalta oleellisilla dokumenteilla. Tutkimus kohdistuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietohallintoon. Tutkimukseen osallistuvat tietohallintoasiantuntijat, joiden perehdyttämiseen uutta perehdytysohjelmaa on sovellettu. Tutkimusaineisto kerätään vuoden 2023 loppuun mennessä ja se valmistuu 2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 25.8.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimus vie haastatteluihin osallistuvalta henkilöltä n. 30–45 minuuttia. Haastattelut toteutetaan henkilöstön työaikana ja niistä on mahdollisuus kieltäytyä tai vetäytyä pois hyvän tutkimustavan mukaisesti, mistä on myös sovittu ennakkoon hyvinvointialueen yhteishenkilön kanssa.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltajat

Tutkimuksen toteutusta puoltaa tietohallintopäällikkö Niina Roth.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueelta toimii asiantuntijapalvelupäällikkö Helena Astala.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Aleksi Husso, aleksi.husso@vakehyva.fi.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Tapaustutkimus: Uuden perehdyttämisohjelman kehittäminen organisaation tietohallinnossa.

Allekirjoitus

Tietohallintojohtaja Timo Pitkänen

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut