§ 20 Päätös hankintamenettelyn keskeyttämisestä VAKEDno-2023–2976 Klamydian ja tippurin kotinäytteenottopalvelun hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-2976

Päätöspäivämäärä

31.10.2023

Päätöksen tekijä

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 46 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla toimialajohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asian valmistelija: Hankinnan erityisasiantuntija Anna-Elina Kyllönen

Viite: VAKEDno-2023–2976 tarjouspyyntö 13.10.2023 ja hankintailmoitus 15.10.2023.

 

1 HANKINNAN KOHDE

Hankinnan kohteena on klamydian ja tippurin kotinäytteenottopalvelun hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille.

2 HANKINTAMENETTELY

Kyseessä on avoimella menettelyllä 13.10.2023 toimeenpantu sote-​palveluhankinta,​ josta on julkaistu hankintailmoitus Hilma –ilmoituskanavassa 15.10.2023. Tarjousaika ei keskeytyshetkellä ole päättynyt.

3 HANKINTAMENETTELYN KESKEYTTÄMINEN

Hankintalain 1397/2016 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan,​ mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään 123 §:ssä. Lainsäädännön esitöiden mukaan keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen,​ perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin,​ ja siihen,​ vaikuttaisiko ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Nyt kyseessä oleva hankinta päädyttiin keskeyttämään, sillä tarjouspyyntö on ollut palvelun edellytetyn tuotantovalmiuden aikataulun (1.1.2024) osalta epärealistinen. Tuotantovalmiuden aikataulun epärealistisuuteen vaikuttaa olennaisesti se, että palvelu edellyttää palveluntuottajan ja tilaajan tietojärjestelmien integraatiota.

Hankintalain 2 § mukaan lain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet tarjota tavaroita, palveluja ja rakennusurakoita julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa. Hankinnat on lisäksi pyrittävä järjestämään siten, että pienet ja keskisuuret yritykset ja muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.

Hankinnan keskeyttämiselle on edellä mainittujen perustelujen johdosta lainsäädännön tarkoittama perusteltu syy. Ratkaisu ei vaikuta syrjivästi tarjoajiin.

Päätös

Päätän,​ että klamydian ja tippurin kotinäytteenottopalvelun hankinta keskeytetään.

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka,​ kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-​oikeuttaan.

Allekirjoitus

Kati Liukko, Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta