§ 1 PÄÄTÖS HANKINTAMENETTELYN KESKEYTTÄMISESTÄ: Tikkurilan terveys- ja perhekeskuksen viitesuunnitelman hankinta VAKEDno-2023-2920

Lataa 

VAKEDno-2023-2920

Päätöspäivämäärä

18.10.2023

Päätöksen tekijä

Tilakeskuspäällikkö

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 46 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla Tilakeskuksen päällikön Pasi Salon toimivaltaan. 

Kuvaus

Viite: VAKEDno-2023-2920 tarjouspyyntö 28.9.2023 ja hankintailmoitus 28.9.2023.

1 HANKINNAN KOHDE

Hankinnan kohteena on Tikkurilan terveys- ja perhekeskuksen viitesuunnitelma.

2 HANKINTAMENETTELY

Kyseessä on avoimella menettelyllä kilpailutettu kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta, josta on julkaistu kansallinen hankintailmoitus Hilma –ilmoituskanavassa 28.9.2023.

Mahdolliset hankintaan liittyvät tarkentavat kysymykset oli toimitettava 9.10.2023 kello 9:00 mennessä sähköisesti hankintaportaalin kautta.

Tarjousten jättämisen määräaika oli 23.10.2023 kello 15:00.

Tarjousaika ei keskeytyshetkellä ole päättynyt.

3 HANKINTAMENETTELYN KESKEYTTÄMINEN

Hankintalain (1397/2016) 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään 123 §:ssä.

Hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota hankinnan keskeyttämisen syyn arvioinnissa siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin. Koska hankintamenettelyn tulee pääsääntöisesti johtaa hankintasopimuksen tekemiseen, hankintamenettelyn aloittaminen ilman aikomusta tehdä hankintasopimusta esimerkiksi markkinatilanteen kartoittamiseksi ei ole sallittavaa.

Oikeuskäytännön mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä ei ole pidetty julkisista hankinnoista annettujen säännösten vastaisena, kun tarjouskilpailun keskeyttäminen perustui todellisiin syihin (esim. KHO 28.9.2006 taltio 2514).

Sekä kotimaisessa että Unionin oikeuskäytännössä todellisina syinä on pidetty muun muassa sitä, että:

· Hankintamenettelyssä on havaittu olennainen virhe, (esim. Ilmoitusvirhe) eikä virhettä voida korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu.

Nyt kyseessä olevassa hankinnassa Tarjoajien esittämien lisätietokysymysten käsittelyn yhteydessä hankintayksikkö havaitsi seuraavat virheet:

Pisteytettävän referenssin kuvaukseen oli jäänyt merkkivirhe. Tarjouspyynnön kohdassa ”hankinnan kohteen kriteerit” ja ”laatuarviointi” kohdan 3. ”<” tulisi olla ”>”. Sama virhe toistuu vastaavassa kohdassa tarjouspyynnön liitteellä numero 5 ”Referenssilomake 1” kohdasta Kriteeri 3.

Tarjouspyynnön liitteellä numero 5 ”Referenssilomake 1” kriteerin 3 alaotsikot on virheellisesti numeroitu samalla järjestysnumerolla.

Hankintayksikkö totesi, että tarjouspyynnön kohdassa ”pisteytettävät referenssit”, nimettävien asiantuntijoiden kohdalla ilmeni muutostarvetta hankintayksiköstä johtuvasta virheestä. Hankintayksikkö totesi, että kriteerit pisteytettävien referenssien hyväksymiselle (liite 5 ”referenssilomake 1”) jäisivät tulkinnanvaraisiksi ja että niiden tarkempi määrittely vaikuttaisi mahdollisesti tarjoajien saamiin pisteisiin.

Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun takaamiseksi hankintayksikkö päätti siten keskeyttää hankinnan ja julkaista uuden korjatun tarjouspyynnön.

Hankinnan keskeyttämiselle on yllä mainittujen perustelujen johdosta hankintasäännösten tarkoittama todellinen ja perusteltu syy. Ratkaisu ei vaikuta syrjivästi tarjoajiin.

4 TARJOUSASIAKIRJOJEN JULKISUUS

Koska hankinta tullaan kilpailuttamaan uudelleen, on perusteltua pitää saadut tarjoukset salassa julkisuuslain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 17 kohdan perusteella, kunnes hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen uudesta hankintamenettelyssä tai päättänyt jättää hankintamenettelyn toteuttamatta. Salassapidolla pyritään turvaamaan tarjoajien tasapuolinen kohtelu mahdollisessa tulevassa kilpailutuksessa. 

Päätös

Päätän, että hankinta keskeytetään ja saadut tarjoukset pidetään salassa.

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Allekirjoitus

Pasi Salo, Tilakeskuksen päällikkö 

Organisaatiotieto

Hankinta