§ 72 Päätös hankintamenettelyn keskeyttämisestä VAKEDno-2023-1108 / Vantaan ja Keravan hyvinvointialue - Luokka 1 - Turvallisuus- ja aulapalvelut 2021- 2025 (DPS) - Valvonta- ja vartiointipalvelut

VAKEDno-2023-1108

Päätöspäivämäärä

16.11.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hallintosääntö 46 § (toimivalta hankinnoissa,​ sopimuksissa ja sitoumuksissa). Kyseissä asiassa päätetään useampaa toimialaa koskevasta hankinnasta, jonka vuoksi asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asianvalmistelija: Hankinta- asiantuntija Tytti Holm


Viite: VAKEDno-2023-1108 tarjouspyyntö 1.11.2023.


1 HANKINNAN KOHDE


Hankinnan kohteena on Valvonta- ja vartiointipalvelujen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. 


2 HANKINTAMENETTELY

Kyseessä on 1.11.2023 toimeenpantu Hansel Oy:n Turvallisuus- ja aulapalvelut 2021–2025 dynaamiseen puitejärjestelyn sisäisenä kilpailutuksena toteutettava hankinta.


Tarjousaika ei keskeytyshetkellä ole päättynyt.


3 HANKINTAMENETTELYN KESKEYTTÄMINEN


Hankintalain 1397/2016 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään 123 §:ssä.
Lainsäädännön esitöiden mukaan keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaisiko ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.


Oikeuskäytännön mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä ei ole pidetty julkisista hankinnoista annettujen säännösten vastaisena, kun tarjouskilpailun keskeyttäminen perustui todellisiin syihin (esim. KHO 28.9.2006 taltio 2514).


Oikeuskäytännössä ja –kirjallisuudessa todellisina syinä on pidetty muun muassa sitä, että hankintamenettelyssä on havaittu olennainen virhe, eikä virhettä voida korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu.


Nyt kyseessä olevassa hankinnassa keskeytyksen syynä on tarjouspyynnön hintalomakkeen virheet.


Hankinnan keskeyttämiselle on yllä mainittujen perustelujen johdosta lainsäädännön tarkoittama perusteltu syy. Ratkaisu ei vaikuta syrjivästi tarjoajiin.

Päätös

Päätän, että hankinta keskeytetään.


Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hankinta