§ 70 Osallistuminen Etelä-Suomen yhteistyöalueen kattavaan sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusta koskevaan valtionavustushakuun

Lataa 

VAKEDno-2023-3972

Päätöspäivämäärä

26.10.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 31 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää useampaa toimialaa koskevien projektien perustamisesta ja niihin osallistumisesta sekä projektien hallinnon, talouden ja hankintojen järjestämisestä. 

Kuvaus

Sosiaali- ja terveysministeriö on 1.9.2023 (VN/14113/2023) asettanut haettavaksi valtionavustusta Suomen kestävän kasvun ohjelman tutkimushankkeille vuosina 2023–2025.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).

Nyt avattu haku on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa ja sen pilarin 4 investointia 3. Haettavana oleva avustus on käytettävissä 1.6.2023 – 31.12.2025. Valtionavustuksina on haettavana noin 8,7 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimukseen. Valtionavustus myönnetään täysimääräisenä hankkeen valtionavustukseen oikeuttaviin kustannuksiin ilman omarahoitusosuutta.

Avustuksen hakijoina voivat olla yliopistollista sairaalaa ylläpitävät hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä. Tutkimusta koskeva avustus kohdennetaan arviointikriteerien perusteella ensisijaisesti hyvinvointialueiden yhteisille hankekokonaisuuksille (yhteistyöalue). Yksi hankekokonaisuus voi sisältää useita tutkimushankkeita (osatutkimuksia). Hankkeiden osatoteuttajina voivat olla hyvinvointialueet, kunnat, kuntayhtymät ja yleishyödylliset yhteisöt

Avustuksen käyttötarkoituksena on vahvistaa terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta. Tavoitteena on parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua ja kustannusvaikuttavuutta edistämällä hyvien toimintatapojen tutkimusta sekä kehittää tehokkaita seuranta- ja analyysimenetelmiä.

Tutkimusta koskevaa valtionavustusta voidaan hakea seuraaviin käyttötarkoituksiin. Yhteen hakemukseen voi sisällyttää yhden tai useamman käyttötarkoituksista.

  1. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjun tai palvelukokonaisuuden vaikuttavuuden tai kustannusvaikuttavuuden arviointi
  2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menetelmän tai toimintamallin vaikuttavuuden tai kustannusvaikuttavuuden arviointi
  3. Sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden tutkimusmenetelmien kehittämiseen tai aineistojen yhdistämiseen tai yhdenmukaistamiseen liittyvä työ

 

Valtionavustuksesta säädetään valtioneuvoston asetuksessa elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaisista sosiaali- ja terveysalan valtionavustuksista vuosina 2021–2025 (1126/2021). Lisäksi noudatetaan valtionavustuslakia (688/2001) ja lakia Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineen hallinnoinnista, valvonnasta ja tarkastuksesta (537/2022).

Valtionavustus maksetaan toteutuneiden, hyväksyttävien kustannusten perusteella. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat hankkeen tavoitteen toteuttamisen kannalta tarpeelliset ja määrältään kohtuulliset:

  1. hallinnointikustannukset;
  2. henkilöstökustannukset;
  3. matkakustannukset;
  4. toimitilojen vuokrat;
  5. välittömästi tavoitteen toteuttamiseen liittyvät irtaimen omaisuuden hankintakulut;
  6. ulkopuolisista lähteistä hankitun tutkimuksen, tietämyksen, konsultoinnin ja vastaavien asiantuntijapalveluiden kustannukset sekä käyttöoikeudet ja lisenssit (esim. tutkimusaineistojen hankintaan ja analysointiin liittyvät kulut, tutkimuksen edellyttämät käyttöoikeudet ja lisenssit);
  7. määritellyn tavoitteen toteuttamiseksi välttämättömät muut kuin 1–6 kohdassa tarkoitetut kustannukset.

 

Valtionavustusta ei saa käyttää hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain (617/2021) mukaisten tehtävien rahoittamiseen, ellei näillä toimilla ole välitöntä yhteyttä hankkeeseen.

 

VALMISTELU

​​​​​​HUS on koordinoinut hakemuksen valmistelua työryhmässä, jossa on ollut mukana kaikkien hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin edustajat. Työryhmä on kokoontunut viikoittain ja valmistellut hakemusta. Hakemukseen sisällytettävät osahankkeet on priorisoitu yhteisymmärryksessä hyvinvointialueiden, Helsingin ja HUS:n prioriteettien mukaiseen järjestykseen. STM on kuitenkin ilmoittanut, että hakemuksen prioriteettijärjestys ei sinänsä sido heitä hakemuksen arvioinnissa, vaan kukin osahanke pisteytetään ja arvioidaan erikseen.

Hakemus sisältää seuraavat kahdeksan osahanketta:

  1. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kohdentuminen kouluikäisillä lapsilla (SOTEPALA) 
  2. Harmonisoitu tietotuotanto
  3. Nopea terapiaan pääsyn turvaaminen ja hoidon porrastuksen optimointi Terapiat etulinjaan – toimintamallilla
  4. SOTE-PALVELUT LÄPINÄKYVIKSI: Palvelu- ja tietointegraatio yhtenäisen tietomallin ja yhdistetyn tietopohjan avulla
  5. Iäkkään lonkkamurtumapotilaan hoidon kustannusvaikuttavuus
  6. Painonhallintatalon digitaalisen lihavuuden hoidon vaikuttavuus ja kustannusvaikuttavuus 
  7. HUS silmätautien ostopalvelun kustannukset ja vaikuttavuus - suoritepohjaisen ja sairausryhmäkohtaisen mallin vertailu
  8. Iäkkäiden koolonsyöpäpotilaiden hoidon moniammatillinen arviointi

 

Hankkeet on kuvattu tarkemmin oheisessa tutkimussuunnitelmassa.

 

Kyseessä on Etelä-Suomen yhteistyöalueen yhteinen rahoitushaku, jossa HUS on ainut sallittu hakija ja rahoituksen hallinnoija. Hakemuksen käsittely sosiaali- ja terveysministeriössä edellyttää, että Etelä-Suomen yhteistyöalueen kaikki hyvinvointialueet ja Helsinki ovat sitoutuneet osallistumaan hankekokonaisuuteen. Hakemuksen liitteeksi liitetään aiesitoumuslomake, johon merkitään kunkin hyvinvointialueen päätöspäivä hankkeeseen osallistumisesta. Kukin hyvinvointialue tekee päätöksen osallistumisesta omien sääntöjensä mukaisesti. Koska valtionavustus myönnetään täysimääräisenä, ei valtionavustushakuun osallistuminen aiheuta hyvinvointialueelle suoria kustannuksia.

Päätös

Päätän, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue osallistuu Etelä-Suomen yhteistyöalueen kattavaan sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimusta koskevaan valtionavustushakuun liitteenä olevan tutkimussuunnitelman mukaisesti. 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hyvinvointialuejohtaja