§ 17 Tutkimuslupa: Vaikuttavuustutkimus - Kuntouttavan asumisen yhteys uusintarikollisuuden vähenemiseen vankilasta vapautumisen jälkeen

Lataa 

VAKEDno-2023-3349

Päätöspäivämäärä

23.10.2023

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 33 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Rikoksettoman elämän tukisäätiön tutkija ****** hakee tutkimuslupaa tutkimukselleen: Vaikuttavan asumisen yhteys uusintarikollisuuden vähenemiseen vankilasta vapautumisen jälkeen.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tutkimuksella selvitetään tukiasumisen vaikutuksia asukkaiden kokonaishyvinvointiin, päihteidenkäyttöön, koettuun elämänlaatuun ja uusintarikollisuuteen. Tutkimuksessa uusintarikollisuutta lähestytään sosiaalityön viitekehyksestä. Siinä asiakastyön lähtökohtana on vaikuttaa rikok siin altistaviin tekijöihin, kuten päihteidenkäyttöön, koettuun ulkopuolisuuteen sekä tarjota riittäviä, oikea-aikaisia ja -laatuisia palveluita. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa tehdään asiakashaastattelua, joilla kartoitetaan asikasnäkökulmaa tukiasumisessa. Tutkimuksen toisessa osassa haastatteluiden pohjalta laaditaan kyselylomake, jolla A. kerätään tietoa tutkimusta varten ja B. kehitään RETS:n tukiasumisen sosiaaliohjaajien käyttöön työkalu asiakkaiden tilanteiden arvioimiseksi. Kyselylomaketta analysoidaan laadullisin tutkimusmenetelmin. Tutkimuksen toteuttaa Rikoksettoman elämän tukisäätiön tutkija. Tutkimusta rahoittaa Rikosseuraamuslaitos.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 11.9.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimus ei aiheuta varsinaisia kustannuksia hyvinvointialueella, muuten kuin välillisiä työaikakustannuksia yhteyshenkilön osalta. 

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon. Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja. Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa sosiaalityön tehtäväaluepäällikkö ******.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on sosiaalityön esimies ******.

 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Vaikuttavuustutkimus - Kuntouttavan asumisen yhteys uusintarikollisuuden vähenemiseen vankilasta vapautumisen jälkeen.

Allekirjoitus

Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja Henna Kaukonen-Nyholm

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue