§ 41 Oy Apotti Ab:n ylimääräinen yhtiökokous 7.11.2023

Lataa 

VAKEDno-2023-3920

Päätöspäivämäärä

30.10.2023

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 43 §:n mukaan konsernipalvelujen toimialajohtaja nimeää muut yhtiökokousedustajat ja antaa heille omistajaohjauksen edellyttämät toimintaohjeet.

Kuvaus

Oy Apotti Ab on HUS-yhtymän (43,23 %), Helsingin kaupungin (35,71 %), Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (14,29 %), Länsi- Uudenmaan hyvinvointialueen (3,48 %), Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (2,26 %) ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen (1,03 %) omistama yhtiö.

Voimassa olevan 20.9.2021 allekirjoitetun osakassopimuksen mukaan yhtiön keskeisenä tarkoituksena on tuottaa osakkailleen kokonaispalveluna asiakas- ja potilastietojärjestelmä ja hallinnoida, kehittää ja ylläpitää järjestelmää. Järjestelmän tuottamisen lisäksi yhtiön tehtävänä on tuottaa osakkaiden sidosyksikkönä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä- ja teknologiapalveluita sekä digitaalisia asiantuntijapalveluita ja muita järjestelmäliitännäisiä palveluita.

Oy Apotti Ab:n hallitus

Yhtiön osakassopimuksen kohdan 8.1.1 mukaan yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään seitsemän ja enintään yhdeksän varsinaista jäsentä.

Yhtiön hallituksesta vähintään kaksi jäsentä on valittava Helsingin kaupungin ehdotuksen mukaisesti, kaksi jäsentä on valittava HUS:n ehdotuksen mukaisesti, kaksi jäsentä on valittava Vantaan kaupungin ehdotuksen mukaisesti ja kaksi jäsentä on valittava kaikkien muiden osakkaiden yhteisen ehdotuksen mukaisesti. Helsingin kaupunki nimeää hallituksen puheenjohtajan ja HUS varapuheenjohtajan.

Yhtiön hallituksen kokoonpano on tällä hetkellä Marjo Berglund (pj.), Anne Karikumpu (vpj.), Seppo Heinonen, Marja-Leena Rinkineva, Mikko Hokkanen, Anne Sivula ja Veli-Pekka Puurunen.

Oy Apotti Ab:n nykytilanne

Apotti kehityshankkeena käynnistyi vuonna 2012 ja yhtiö Oy Apotti Ab perustettiin vuonna 2015 toteuttamaan edellä kuvattuja tehtäviä. Hanke valmistui syksyllä 2022 ja järjestelmä on käytössä Helsingissä, Kauniaisissa, Keravalla ja Vantaalla sekä HUSissa. Käyttäjiä oli yhteensä yli 47 000. Yhtiö on siirtynyt uuteen toiminnan vaiheeseen aiemmasta hankkeen toteuttamisesta jatkuvaan järjestelmän ylläpitoon. Merkittävä toimintaympäristön muutos on myös se, että kolme Uudenmaan hyvinvointialuetta (Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialue) ovat ilmoittaneet, että eivät ota järjestelmää käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön toiminta kokonaisuudessaan keskittyy HUSin, Helsingin kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden palvelutarpeiden täyttämiseen ja järjestelmän kehittämiseen näiden asiakkaiden tarpeita vastaavaksi.

Apotin käyttöönottohankkeen aikana vuodesta 2020 alkaen Suomea kohtasi koronapandemia, jonka torjuntatoimet kuluttivat merkittävästi Apotin asiakasorganisaatioiden henkilöstö- ja taloudellisia resursseja. Tämä haittasi järjestelmän käyttöönottoa ja aiheutti kehitysvelkaa, jota ei ole täysin vielä pystytty kuromaan umpeen. Yhtiö on käynnistänyt vuonna 2021 Apotti 2.0 -ohjelman, jonka tavoitteena on kehittää järjestelmän käytettävyyttä, mutta työtä järjestelmän käytettävyyden ja toiminnallisuuden parantamisessa on edelleen tehtävänä. Samanaikaisesti Apotin asiakkaat ja omistajat ovat siirtyneet sote-uudistuksen seurauksena taloudellisesti uuteen haasteelliseen vaiheeseen, jossa rahoitus tulee joko suoraan valtiolta tai HUSin omistajilta raamiperusteisesti ja myös Apotin käyttökustannukset tulee pystyä rahoittamaan tämän raamin puitteissa.

Oy Apotti Ab on merkittävässä taitekohdassa, joka edellyttää sekä yhtiön omistajastrategian uudelleenarviointia, että yhtiön hallinnon uudelleentarkastelua. Yhtiön suurimpien omistajien (HUS-yhtymä, Helsingin kaupunki, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue) konserniohjauksesta vastaavat viranhaltijat ovat keskustelleet yhtiön hallituksen kokoonpanon päivittämisestä ja arvioineet, että yhtiön hallituksessa tarvitaan uudessa tilanteessa sekä ulkopuolista vahvaa liikkeenjohdollista asiantuntemusta että omistajien ylimmän johdon edustus.

Oy Apotti Ab:n ylimääräinen yhtiökokous

Oy Apotti Ab:n hallitus on kutsunut ylimääräisen yhtiökokouksen koolle 7.11.2023 käsittelemään hallituksen jäsenten valintaa ja hallituspalkkioita. Yhtiön nykyhallituksesta puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sekä muut Helsingin kaupungin, HUS-yhtymän sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nimeämät hallituksen jäsenet ovat ilmoittaneet eroavansa tehtävästään viimeistään ylimääräisen yhtiökokouksen päättyessä.

Osakassopimuksen mukaan Helsinki, HUS-yhtymä sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voivat kukin nimetä kaksi hallituksen jäsentä eli yhteensä kuusi jäsentä. Ehdotuksena on, että mainitut kolme omistajaa nimeävät yhteisesti yhtiön hallitukseen yhteensä kolme ulkopuolista liikkeenjohdon asiantuntemusta edustavaa jäsentä ja lisäksi kunkin organisaation ylimmän johdon edustajan (HUS-yhtymän toimitusjohtajan, Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajan).

Organisaatioiden omistajaohjaukset ovat toteuttaneet ulkoisen konsultin (Horton International Oy) avustuksella ulkoisten hallitusjäsenten rekrytoinnin. Ehdotettavat ulkopuoliset hallituksen jäsenet tuovat hallitukseen digitaalisen palveluliiketoiminnan, teknologian sekä talouden ja johtamisen osaamista. Ehdotuksena on, että omistajien ylimmän johdon edustajien lisäksi hallitukseen nimetään Jari Collin (teknologiajohtaja, Telia Finland Oyj), Juho Malmberg (hallitusammattilainen) ja Kaija Sellman (toimitusjohtaja, Tosibox Oy), joista Juho Malmberg puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi esitetään nimettäväksi yhtiön suurimman omistajan HUS-yhtymän toimitusjohtaja Matti Bergendahl.

Hallituksen kokoonpanon muutoksessa ei ole kyse epäluottamuksesta nykyistä hallitusta kohtaan. Yhtiö on ansiokkaasti ja onnistuneesti toteuttanut nykyisen hallituksen johdolla maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen laajan järjestelmäkäyttöönoton edellä kuvatuissa hankalissa olosuhteissa. Yhtiön hallitus on osaltaan edistänyt kiitettävällä tavalla omistajien päättämää omistajastrategiaa. Olosuhteiden ja yhtiön liiketoiminnan vaiheen merkittävän muutoksen vuoksi on kuitenkin välttämätöntä muuttaa yhtiön hallituksen valintaan liittyvää toimintatapaa omistajien vahvempaan yhteistyöhön perustuvaksi ja omistajatahoista riippumatonta liiketoimintaosaamista hyödyntäväksi sekä muuttaa hallituksen kokoonpanoa uuden toimintamallin pohjalta, jotta yhtiön menestys myös jatkossa voitaisiin varmistaa.

Hallituksen palkkioiden osalta yhtiön hallitustyöskentelystä on tähän saakka suoritettu vuosipalkkiona puheenjohtajalle 5 200 euroa ja varapuheenjohtajalle 2 600 euroa, ja puheenjohtajalle kokouspalkkiona 325 euroa ja muille jäsenille 270 euroa. Palkkioita on välttämätöntä tarkistaa yhtiön omistajatahoista riippumattomien jäsenten osalta, koska ulkopuolisten henkilöiden osalta Apotti kilpailee hallituksen jäsenistä yksityisen sektorin yritysten kanssa. Referenssinä voidaan mainita, että hallituspalkkiot ovat yleensä sidoksissa yrityksen kokoon eli henkilöstömäärään ja Keskuskauppakamarin tutkimuksen mukaan (PK-hallitusbarometri 2023) yli 250 työntekijän yrityksissä hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on keskimäärin 35 991 euroa ja jäsenen 18 061 euroa.

Omistajaorganisaatioista nimettävien hallitusjäsenten osalta esityksenä on, että kokouspalkkiot pidetään entisellään, eikä heille makseta vuosipalkkioita. Hallituksen jäsenyydestä seuraa lisääntynyt vastuu, mikä puoltaa kokouspalkkion suorittamista myös omistajaorganisaatioista nimettäville henkilöille. Esitettävät henkilöt ovat liitteenä olevan kirjeen mukaisesti ilmoittaneet hyväksyvänsä edellä kuvatun kaupunkikonsernin menettelytavoista poikkeavan toimintatavan palkkioiden suhteen. Erilaisilla palkkioilla ei ole vaikutusta henkilöiden asemaan ja rooliin yhtiön hallituksessa.

Omistajatahoista riippumattomien jäsenten osalta esityksenä on taustalla olevan tutkimustiedon sekä hakuprosessin aikana saatujen kokemusten perusteella, että puheenjohtajalle suoritetaan vuosipalkkiota 24 000 euroa vuodessa ja kokouspalkkiota 600 euroa kokoukselta, ja jäsenille vuosipalkkiota 12 000 euroa vuodessa ja kokouspalkkiota 500 euroa kokoukselta. Palkkiotaso on suhteutettu edellä kuvattuun referenssitasoon, josta se on noin 2/3.

Lopuksi

Hallituksen jäsenten nimeämistä koskeva asia on valmisteltu yhteistyössä Helsingin kaupungin, HUS-yhtymän sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omistajaohjausten kesken ja asiaa esitetään kaikissa kolmessa organisaatiossa päätöksentekoon sisällöllisesti vastaavalla esittelytekstillä. Yhtiön menestymistä tukevan uudenlaisen hallitusnimityksiä koskevan toimintatavan sekä osakassopimuksen ehtojen kannalta on välttämätöntä, että kukin kolmesta omistajatahosta tekee vastaavan sisältöisen päätöksen omalta osaltaan.

Päätös

Päätän antaa toimintaohjeena Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Oy Apotti Ab:n yhtiökokousedustajalle seuraavan:

  • yhtiön hallitukseen valitaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi Timo Aronkytö (hyvinvointialuejohtaja, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue), Matti Bergendahl (toimitusjohtaja, HUS-yhtymä), Jari Collin (teknologiajohtaja, Telia Finland Oyj), Juha Jolkkonen (toimialajohtaja, Helsingin sotepe-toimiala), Juho Malmberg (hallitusammattilainen) ja Kaija Sellman (toimitusjohtaja, Tosibox Oy), joista Juho Malmberg puheenjohtajaksi ja Matti Bergendahl varapuheenjohtajaksi, ja

  • hallituksen palkkioiksi päätetään puheenjohtajan osalta vuosipalkkio 24 000 euroa ja kokouspalkkio 600 euroa kokoukselta, muiden omistajatahoista riippumattomien jäsenten osalta vuosipalkkio 12 000 euroa ja kokouspalkkio 500 euroa kokoukselta sekä omistajatahojen organisaatioista nimettyjen jäsenten osalta ei vuosipalkkiota ja kokouspalkkio nykyistä vastaava 270 euroa kokoukselta.

 

Samalla päätän todeta, että ylimääräistä yhtiökokousta koskevan toimintaohjeen täytäntöönpano edellyttää, että HUS-yhtymä sekä Helsingin kaupunki ovat omalta osaltaan tehneet vastaavat päätökset.

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen, konsernipalvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut