§ 19 Tutkimuslupa: Lastensuojelun virka-aikaisen päivystyksen rooli vakavia rikoksia tekevien alaikäisten kanssa - käytäntötutkimus

Lataa 

VAKEDno-2023-3927

Päätöspäivämäärä

1.11.2023

Päätöksen tekijä

Lasten, nuorten ja perheiden toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 32 mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää kyseistä toimialaa koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Helsingin yliopiston opiskelija ***** ja työryhmä hakevat tutkimuslupaa sosiaalityön maisteriopintoihin kuuluvaan käytäntötutkimukseen Lastensuojelun virka-aikaisen päivystyksen rooli vakavia rikoksia tekevien alaikäisten kanssa - käytäntötutkimus.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä 

Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan toteutettava käytäntötutkimus tutkii lastensuojelun virka-aikaisen päivystyksen roolia vakavia rikoksia tekevien alaikäisten kanssa. Tutkimuksen päätavoitteena on tutkia päivystyksen roolia suhteessa muihin rinnakkaispalveluihin, esittää kehitysideoita sen roolin selventämiseksi ja kartoittaa rinnakkaispalvelujen odotuksia ja toiveita. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa, joka voidaan konkreettisesti palauttaa työyhteisölle ja heidän yhteistyötahoilleen.

Tutkimusaineisto kerätään kyselyn ja fokusryhmähaastatteluiden (1–2 kpl) avulla. Kysely lähetetään hyvinvointialueen johtaville sosiaalityöntekijöille lastensuojelun avo- ja sijaishuoltoon, palvelutarpeen arviointiin, sosiaali- ja kriisipäivystykseen.

Kyselyn avulla pyritään ymmärtämään päivystyksen roolin nykytilanne ja kehitystarpeet vakavia rikoksia tekevien alaikäisten kanssa. Fokusryhmähaastatteluilla syvennetään pohdintaa. Haastatteluaineisto analysoidaan sisältöanalyysin keinoin. Tutkimus toteutetaan 11/2023–1/2024 ja se valmistuu arviolta 2/2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 23.10.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Kyselyyn vastaaminen vie vastaajien työaikaa arvioilta 15 min. Fokusryhmähaastattelut kestävät arvioilta 90 min. Haastattelut tehdään hyvinvointialueen tiloissa. Kokonaisuudessaan käytettävä työaika riippuu vapaaehtoisesti tutkimukseen osallistuvien johtavien sosiaalityöntekijöiden määrästä.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueella toimii *****, lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystys.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteutusta puoltavat perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja ***** ja perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja *****.

Valmistelija

Erityisasiantuntija *****, TKIO-tehtäväalue

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Lastensuojelun virka-aikaisen päivystyksen rooli vakavia rikoksia tekevien alaikäisten kanssa - käytäntötutkimus.

Allekirjoitus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut