§ 14 Tutkimuslupa: Tiedon luomisen prosessimallin hyödyntäminen uuden järjestelmän käyttöönotossa

Lataa 

VAKEDno-2023-3466

Päätöspäivämäärä

3.11.2023

Päätöksen tekijä

Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Turun ammattikorkeakoulun opiskelija *** hakee tutkimuslupaa ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhön liittyvään tutkimukseen Tiedon luomisen prosessimallin hyödyntäminen uuden järjestelmän käyttöönotossa.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tutkimuksessa selvitetään, miten tiedon luomisen prosessimallia (SECI-malli) voidaan hyödyntää tukemaan Sävelsirkku järjestelmän kokeilujakson käyttöönottoa Etäkotihoidon ja kotikuntouksen yksikössä. Tutkimuksen pohjalla on yksikön tavoite testata järjestelmää avuksi lyhentämään etätuokioiden suunnitteluaikaa ja taustatyötä, sekä lisäämään koko tiimille varmuutta etätuokioiden vetämiseen ja ryhmän haltuunottoon. Vaikka kyseessä on kokeilujakso, käyttöönotto rakennetaan, kuten normaali käyttöönottotilanne voitaisiiin rakentaa. Kokeilujakso ajoittuu aikavälille 11/2023-3/2024. Lyhyen kokeilujakson vuoksi käyttöönoton tulisi olla helppoa ja yhteisen toimintatavan jalkautuksen tehokasta, jonka vuoksi tiedon luomisen prosessimallin hyödyntäminen valikoitui tutkimukseen.

Tutkimus sisältää yhteisiä tapaamisia, joissa teemahaastattelun keinolla kerätään vastauksia siihen, miten tiedon luomisen prosessimallin (SECI) hyödyntäminen on tukenut uuden järjestelmän käyttöönottoa, tavoitteiden mukaista käyttöä, jatkuvaa kehittämistarpeiden arviointia ja Sävelsirkku järjestelmän toimivuuttaa tutkimusongelman (tavoitteiden) ratkaisussa. Aiheen tiimoilta tehdään lopuksi osallistujille kysely, jossa hyödynnetään puolistrukturoitua ja strukturoitua haastattelua. Ohjelmatoimittaja on mukana toteutuksessa järjestäen kaksi koulutusta järjestelmän käytöstä. Tutkimus toteutetaan 11/2023–3/2024 ja se valmistuu arviolta 8/2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 20.9.2023. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimukseen kuluu työaikaa n. 8 h/henkilö (koulutukset ja siihen liittyvät keskustelut 2 h/henkilö, toimintamallin sopiminen, tapaamiset testausjakson aikana 4 h/henkilö, kyselyyn vastaaminen, ideoiden kirjaaminen ja loppupalaveri 2 h/henkilö).

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon. Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä. 

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueella toimii  esihenkilö ***.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteutusta puoltaa tehtäväaluepäällikkö ***, Kotona asumista tukevat palvelut.

Valmistelija

Erityisasiantuntija ***

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Tiedon luomisen prosessimallin hyödyntäminen uuden järjestelmän käyttöönotossa.

Allekirjoitus

Aila Halonen, Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Vanhusten palvelut