§ 15 Tutkimuslupa: Kanta-palvelut suun terveydenhuollon ammattilaisen työssä – potilas- ja asiakastiedon hyödyntäminen / ****************************/ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lataa 

VAKEDno-2023-4139

Päätöspäivämäärä

13.11.2023

Päätöksen tekijä

Suun terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Kuvaus

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija ******************************* hakee tutkimuslupaa Hyvinvointiteknologian YAMK-opintoihin kuuluvaan opinnäytetyöhön Kantapalvelut suun terveydenhuollon ammattilaisen työssä potilas- ja asiakastiedon hyödyntäminen. Opinnäytetyön toimeksiantaja on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavalla hammaslääkärit ja suuhygienistit hyödyntävät Kanta-palveluista saatavaa potilas- ja asiakastietoa potilaiden hoidossa ja päätöksenteossa. Tarkoituksena on myös kartoittaa mitä tietoa he kokevat tarvitsevansa lisää Kanta-palveluista ja millä tavalla esille nousseet tiedot hyödyttäisivät suun terveydenhoidon ammattilaisten työtä. Tavoitteena on tunnistaa sellaisia potilas- ja asiakastietoja, joita olisi aiheellista tallentaa Kantaan. Tutkimuksen tulosten perusteella tuotetaan kehittämisehdotelma Kanta-palveluiden potilas- ja asiakastiedon kehittämiseksi opinnäytetyön toimeksiantajalle Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). Tavoitteena on tuoda myös lisäinformaatiota Suomen Kestävän kasvun ohjelmaan (RRP) kuuluvaan osioon Digitaalinen asiakas- ja palveluohjaus ja siihen sisältyvään työpakettiin Sote-tiedonhallinta ja Kanta-palvelut.

Tutkimuskohteena ovat eri hyvinvointialueiden suun terveydenhuollon hammaslääkärit ja suuhygienistit sekä alan ammattiliittojen kautta tavoitetut ko ammattilaiset.

Tämä tutkimuslupa kohdistuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon yksikön hammaslääkäreihin ja suuhygienisteihin. Kysely toteutetaan sähköisenä kyselynä ja tutkimusaineisto anonymisoidaan.

Tutkimusaineiston suunniteltu keruuaika 20.11. - 18.12.2023. Tutkimuksen valmistumisaika 30.4.2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 6.11.2023. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 8.11. ja 9.11. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Kustannukset hyvinvointialueelle

Kyselyyn vastaamisen kuluva aika, noin 10–15 min / hlö.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltajat

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa tehtäväaluepäällikkö Maria Broms, hoitotyön palveluiden tehtäväalue

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueen on tehtäväaluepäällikkö Maria Broms, hoitotyön palveluiden tehtäväalue

Valmistelija

Kehittämispäällikkö Anu Ramberg@vakehyva.fi

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Kanta-palvelut suun terveydenhuollon ammattilaisen työssä – potilas- ja asiakastiedon hyödyntäminen.

Allekirjoitus

Helena Salusjärvi-Juopperi, suun terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Suun terveydenhuollon palvelut