Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto, kokous 29.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaoston jatkotyöskentely koskien lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa

VAKEDno-2023-3646

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja, hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimiala muodostuu kolmesta palvelualueesta, jotka ovat perheiden ennaltaehkäisevien palvelujen palvelualue, perheitä tukevien palvelujen palvelualue ja perheiden erityispalvelujen palvelualue. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto on jo aiemmin käsittelyt toimialan palveluverkkoa perhekeskusten osalta kokouksessaan 15.3.2023 (§ 3). Lisäksi aluevaltuusto on osaltaan käsittelyt hyvinvointialueen palveluverkkoa aluevaltuuston talous- ja strategiaseminaarissa 25.9.2023.

Palveluverkolla tarkoitetaan kansalliseen lainsäädäntöön, paikallisiin linjauksiin ja asukkaiden palvelutarpeeseen perustuvaa, yhden tai useamman toimialan palveluiden muodostamaa kokonaisuutta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnittelun keskeisenä tavoitteena on alueen asukkaiden palvelutarpeiden mukaisen taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan sekä monikäyttöisen palveluverkon kehittäminen. Palveluverkkosuunnitteluprosessissa arvioidaan ja ennakoidaan palvelutarpeiden muutoksia, palvelujen kehittämistarpeita sekä keinoja vastata muuttuviin tarpeisiin.

Tarkoituksena on tässä lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaoston kokouksessa syventyä toimialan palveluverkkoon työpajatyöskentelyn kautta ja saada jaoston näkemyksiä palveluverkon strategisesta kehittämisestä. Työpajassa on tarkoitus tarkastella sekä toimialan mahdollisia, nopeaa ratkaisua vaativia erityiskysymyksiä, että tulevaisuuteen tähtäävää palveluverkon kehittämistyötä, jossa tavoitteena on varmistaa tarvittavien palvelujen toteutuminen vuonna 2030.

Luonnos työpajatyöskentelyn toteutuksesta ja käsiteltävistä aihealueista on oheismateriaalina. Työpajan alustava sisältö:

  • Toimialajohtajan esittely kyseisen toimialan palveluverkosta
  • Työpajan ohjeistus (järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos)
  • Työpaja pienryhmissä
  • Työpajan tulosten purku

 

Työpajassa käsiteltävät kokonaisuudet:

  1. Toimialan mahdolliset, nopeaa ratkaisua vaativat erityiskysymykset palveluverkkoon liittyen
  2. Keskitetyt palvelut
    • Mitä palveluja pystytään tuottamaan / on järkevää tuottaa keskitettyinä palveluina vuonna 2030? Mitä tarkoitetaan keskitetyillä palveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Keskitettyjen palvelujen sijainti ja henkilöstön saatavuus? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
  3. Lähipalvelut
    • Mitä palveluja pitää pystyä tuottamaan lähipalveluina vuonna 2030? Miksi juuri nämä palvelut? Mitä tarkoitetaan lähipalveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla palveluittain? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Miten kielelliset asiat huomioidaan lähipalveluissa? Miten henkilöstön saatavuus huomioidaan lähipalveluiden toimipisteiden suunnittelussa? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
  4. Teknologiset palvelut / etäpalvelut
    • Missä palveluissa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää uusia teknologisia ratkaisuja nykyistä paremmin? Mitä palveluja voidaan tuottaa tai korvata kokonaan teknologian avulla? Millä periaatteilla teknologisia ratkaisuja lähdetään kehittämään? Mitä toimenpiteitä teknologisten ratkaisujen käyttöönotto tarvitsee? Mitä vaikutuksia ratkaisujen käyttöönotossa on huomioitava (mm. fyysisten tilojen tarpeen väheneminen, henkilöstön ja asiakkaiden osaamisen vahvistaminen jne.)?
  5. Liikkuvat palvelut
    • Mitä palveluja tuotamme liikkuvina palveluina? Muuta liikkuvaa osaamista, mitä voidaan hyödyntää niin, että palvelut kulkevat asiakkaiden luo? Mitä lisäarvoa liikkuvat palvelut tuovat muihin palveluihin nähden, miksi juuri näitä palveluja on tärkeä tuottaa liikkuvina?  Korvaavatko liikkuvat palvelut muita palveluja vai täydentävätkö palvelun saatavuutta?
  6. Monituottajamallin hyödyntämisen mahdollisuudet
    • Miten palveluverkossa näkyy osto-/ järjestötoiminnan palvelut ja toimipisteiden sijainnit? Mitä tavoitellaan vuodelle 2030? Miten luomme ennustettavuutta palveluntuottajaverkostollemme?

 

Työpajan tulokset liitetään osaksi pöytäkirjaa. Työpajan kautta on tarkoitus antaa toimialalle evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen.

Tausta-aineistona työpajaa varten esityslistan oheismateriaalina on:

  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan tausta-aineisto
  • Luonnos työpajatyöskentelyn toteutuksesta ja käsiteltävistä aihealueista

Ehdotus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto pitää kokouksessaan työpajan koskien lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antaa työpajassa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Työpajan tuotokset lisätään pöytäkirjan liitteeksi ja toimitetaan tiedoksi aluehallitukselle.

Päätös

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto piti kokouksessaan työpajan koskien lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antoi työpajassa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Työpajan tuotokset ovat pöytäkirjan liitteenä ja toimitetaan tiedoksi aluehallitukselle.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa lasten,​ nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen,​ hanna.mikkonen@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Helen Josefsson poistui asian käsittelyn aikana klo 17:47.

Nina Linja poistui asian käsittelyn aikana klo 18:01.

Miikka Heiskanen poistui asian käsittelyn aikana klo 18:11.

Perustelut

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto käsitteli toimialan palveluverkkoa kokouksessaan 10.10.2023 §:ssä 19. Jaosto piti kokouksessaan työpajan koskien lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antoi evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen.

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto jatkaa palveluverkkotyöskentelyä tässä kokouksessa. Toimialajohtaja Hanna Mikkonen antaa alustuksen palveluverkosta lasten, nuorten ja perheiden toimialalla.

Tämän jälkeen palveluverkkoa käsitellään seuraavasti:

  1. Koonti edellisen tapaamisen ryhmien tuotannoista
    • Työpajan materiaalit ovat liitteenä, ryhmien vastaukset on yhdistetty ja teemoiteltu
  2. Millaisia toimintamalleja palveluverkossa tulisi olla tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta (esim. sähköiset, digi ym.)

Ehdotus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto käsittelee lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antaa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. 

Päätös

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut -jaosto käsitteli lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan palveluverkkoa ja antoi evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. 

 

1. Jaosto totesi edellisessä kokouksessaan palveluverkon työstämiseen liittyvien pienryhmätyöskentelyjen pohjalta jatkotyöhön liittyen seuraavaa:

  • Perhekeskusverkosto muodostaa tärkeän osan palveluverkkoa. Nykyistä neljän laajan palvelun perhekeskusta jaosto pitää hyvänä. Jaosto pitää tärkeänä, että pidemmällä aikavälillä, kun mahdollisuuksia tulee, perhekeskukset perustetaan myös Kivistöön ja Hakunilaan.
  • Jaosto pitää tärkeänä hyvää yhteistyötä kohtaamispaikkojen kanssa, jotka ovat kaupunkien vastuulla ja toteutetaan yhteistyössä järjestöjen kanssa.

 

Keskitetyt palvelut:

  • Päihde-, mielenterveys- ja riippuvuuspalvelujen sujuvan palveluketjun kehittäminen on tärkeää. Jaosto piti hyvänä kyseisen toiminnan nimeämistä lasten ja nuorten hyvinvoinnin yksiköksi.
  • Jaosto piti hyvänä neuvonta- ja ohjauspalvelujen keskitettyä yksikköä apua tarvitsevien mahdollisimman hyvän tiedonsaannin ja oikeaan palveluun ohjautumisen kannalta, vaikka neuvontaa ja ohjausta tehdäänkin kaikissa yksiköissä.

 

Lähipalvelut:

  • Neuvolat tavoittavat lähes koko ikäryhmän. Jaosto pitää niiden roolia erittäin tärkeänä ja siksi myös neuvolan palauttamista Martinlaaksoon peruteltuna, kun se tilojen osalta on mahdollista.

 

Monituottajamalli:

  • Laaja-alaisen järjestökentän osaamisen monipuolisesti ja suunnitelmallisesti hyödyntämisen kannalta jaosto pitää tärkeänä sitä, että järjestöyhteistyön koordinointiin Lanupessa on henkilöresurssi. Se voisi mahdollistua jotakin täyttämättä olevaa vakanssia hyödyntämällä.

 

2. Millaisia toimintamalleja palveluverkossa tulisi olla tuottavuuden lisäämisen näkökulmasta

Jaosto linjasi keskustelussaan tuottavuuden lisäämisen kannalta tärkeiksi seuraavat toimintatavat ja toimintamallit:

  • Palveluissa tulee pyrkiä hukkakäyntien vähentämiseen kehittämällä muun muassa sähköistä ajanvarausjärjestelmää ja muistutusjärjestelmää, jotta jokainen asiakas saa puhelimeensa muistutuksen varatusta ajasta, eikä aika jää turhaan käyttämättä. 
  • Saneluteknologian pilotointi lanupessa ja tekoälyn nopean kehittymisen hyödyntäminen hallinnolliseen työhön kuluvan ajan vähentämiseksi. 
  • Summaavien työkalujen käyttöönotto ja kehittäminen, jotta jo olemassa oleva tieto saadaan käyttöön ja hyödynnettyä tulosten raportoinnissa, kehittämistarpeista ja asiakassegmentoinnin tekemiseksi.
  • Tukipalveluhenkilöstön tärkeys on tunnistettava, tukipalveluhenkilöstön määrää tulee pikaisesti lisätä esim. täyttämättä olevia vakansseja hyödyntämällä, jotta jokainen ammattilainen voi keskittyä omaan ydintyöhönsä.
  • Etävastaanottojen kehittäminen
  • Etäryhmätoimintamallien kehittäminen edelleen niin, että työpariutta kehitetään yhdessä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien henkilöstön kanssa säästöjen ja lisäresurssien saamiseksi.
  • Infopakettien ja videoiden luominen, jotta ensitieto palveluista ja asioista saadaan paremmin asiakkaiden käyttöön.
  • Palveluprosessien ja -polkujen analyysi on tärkeää.                        
    • Asiakas osataan ohjata oikeiden palvelujen pariin mahdollisimman nopeasti ilman ”palveluluuppiin” jäämistä.
  • YTA-alueen hyödyntäminen  ja yhteiset sopimukset näyttöön perustuvissa menetelmissä.
  • Palvelujen pelillistäminen lapsille ja nuorille – järjestö- ja yrityskumppanuuksien hakeminen tähän kehittämistyöhön.
  • Chattipalvelujen kehittäminen
    • Pohdittava kannattaako luoda omia chat-palveluja vai rakentaa systemaattisemmin yhteistyötä  ja kumppanuutta valtakunnallisten järjestöjen chat- palvelujen kanssa. Uuden chatin lanseeraaminen ja tutuksi tekeminen käyttäjille on hidas prosessi.
  • Palveluista tiedon saantia tulee parantaa, jotta asiakkaat löytävät mahdollisimman pian avun piiriin.
  • Äitiys- ja lastenneuvoloilla erittäin tärkeä rooli varhaisen tuen osalta 
    • Ovat paikkoja, joissa tunnistetaan riskit. Neuloihin tulee saada vielä parempia riskientunnistamisen välineitä käyttöön.  
  • Kohtaamispaikkojen kehittäminen yhteistyössä kaupunkien ja järjestöjen kanssa ja sitä kautta uusien toimintamalli-innovaatioiden kehittäminen.
  • Laadun määrittäminen uudella tavalla – arvostavan kohtaamisen tärkeys korostuu kaikissa kohtaavissa palveluissa.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa lasten,​ nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen,​ hanna.mikkonen@vakehyva.fi.