Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta, kokous 29.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Hyvinvointialueen hankintastrategialuonnoksen esittely

VAKEDno-2023-3218

Perustelut

Järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hankintapäällikkö Marianne Punkki esittelevät monikulttuurisuusasiain neuvottelukunnalle hankintastrategialuonnosta.

Ehdotus

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta merkitsee hankintastrategialuonnoksen esittelyn tiedoksi.

Päätös

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta merkitsee hankintastrategialuonnoksen esittelyn tiedoksi ja päätti evästää jatkovalmistelua seuraavasti:

Neuvottelukunta toteaa, että hankintastrategialuonnos on looginen ja selkeä. Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen nähdään toisaalta vallitsevan taloustilanteen vuoksi haasteellisena. Tuotantotapa-analyysin huomioiminen hankintastrategiassa nähdään hyvänä asiana. Neuvottelukunta näkee, että strategiassa mainittu "innovatiivinen hankinta" tulisi toiminnallistaa, etenkin sillä se on valittu mittariksi. 

Neuvottelukunta painottaa myös sitä, kuinka tärkeää on huomioida pienemmät toimijat ja järjestöt hankinnoissa. Hyvinvointialueen tulisi isona hankkijana tarjota tukea ja koulutusta pienille toimijoille, jotta myös he pystyvät osallistumaan kilpailutuksiin. Vieraskielisten määrä kasvaa jatkuvasti ja järjestökentällä on paljon osaamista, jota voisi hyödyntää enemmän. Palveluseteleiden käyttäminen mahdollistaa myös pienempien toimijoiden sisällyttämisen. Lopuksi neuvottelukunta huomauttaa, että strategiassa mainitaan kumppanuus ja ketteryys, mutta on myös huomioitava, että kumppanuus vaatii sitoutumista. Digipalveluiden osalta tulee myös huomioida rajallinen osaaminen. 

Kokouskäsittely

Nina Linja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 18.17.